Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson presenterade i dag ett nytt förslag som ska skärpa kraven på friskolorna – de kallar det personalkostnadsmått.
– De fristående skolorna ska inte kunna dra ner på personal och löner jämfört med kommunala skolor. Det gäller främst lärare men även personal inom skolhälsovård. Kommunerna ska ha rätt att hålla inne motsvarande belopp. Skolor som inte rättar sig efter det ska kunna stängas, sade Stefan Löfven vid en pressträff i riksdagen.
Nya siffror visar skillnader
Socialdemokraterna har låtit riksdagens utredningstjänst ta fram nya siffror som visar på stora skillnader i personaltäthet mellan kommunala skolor och friskolor, sade Löfven. Det kan handla om upp till 40 procent fler elever per lärare.
I genomsnitt har de stora vinstdrivande grundskolorna 25,6 procent fler elever per lärare än kommunala grundskolor, enligt de nya siffrorna. I de koncerner som dragit ner mest på antalet lärare är siffran 40 procent.
I gymnsieskolan har vinstdrivande fristående skolor i genomsnitt nästan 25 procent fler elever per lärare än kommunala skolor. I de koncerner som dragit ner antalet lärare som mest skiljer det på upp till 43,5 procent, enligt uträkningen.
”Guldruschen är över”
– I Moderaternas Sverige är det okej att dra ner på lärare och kvalité för att göra vinst. I ett socialdemokratiskt Sverige kommer jag att ändra på det. Budskapet är tydligt: Guldruschen är över, sade Löfven.
– Om det finns en icke offentligt driven skola så måste den hålla sig till samma bemanningskrav som den kommunala skolan, säger Löfven till TT.
På så sätt vill Socialdemokraterna stoppa friskolor från att få ut samma summa skattepengar som kommunala skolor, och sedan dra ner på personal. Riktmärket ska vara den kommunala skolans bemanning. Det är kommunerna som betalar ut skattepengarna, då är det viktigt att man förhåller sig till det.
Skolinspektionen ska kontrollera så att bemanningskravet efterlevs. I annat fall får kommuner hålla inne med pengar.
– Och kommer man inte till rätta med detta så ska den skolan inte vara på välfärdens område.