När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 visste jublet inga gränser. Med 5,7 procent av rösterna var marginalen till fyraprocentsspärren passerad med råge.
Partiet hade i stort sett fördubblats, och med riksdagsplatsen väl etablerad skulle man nu fortsätta växa. Snabbt. Men hur har det gått?
– Å ena sidan kan man konstatera att det har gått bra, om man tittar på opinionsutvecklingen. Partiet uppfattas nu som vilket parti som helst hos en viss typ av väljare. Å andra sidan har partiet lidit av ett antal skandaler framför allt den så kallade järnrörsskandalen, kommenterar statsvetare Jenny Madestam.
Flera skandaler
Skandaler där partiets egna medarbetare avslöjas som invandringsfientliga, rasistiska och till och med våldsamma, har kostat på.
Den mest utmärkande av alla dessa skandaler, den så kallade järnrörsskandalen, där tre högt uppsatta medarbetare var inblandade i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm med rasistiska och våldsamma förtecken, skapade stort rabalder. Men, den påverkade inte opinionen negativt. Tvärtom drog den upp Sverigedemokraternas väljarstöd till nya höjder.
– Det är många som har svårt att förstå det, att stödet för partiet växte av den här skandalen, men det handlar om bilden av att etablissemanget fördömer den här typen av parti. Partiet får en martyrroll, helt enkelt, och detta ger partiet ökat stöd, säger Jenny Madestam.
Har vässat kvinnoprofilen
Partiet har jobbat med att rensa ut olämpliga element genom att bland annat införa en så kallad nolltolerans mot rasism. Utöver detta har man skjutit in sig på bredare frågor, utöver den om flykting- och invandringspolitiken, som är partiets paradgren.
Partiet har försökt vässa sin kvinnoprofil, och kämpar bland annat för sänkt skatt för pensionärer. Ovanpå detta en starkt EU-fientlig profil.
Partiets stora ok är fortfarande dess rasistiska rötter, och det har inte saknats främlingsfientliga element bland partiets medlemmar ute i landet.
Inte minst har partiledningen haft knepiga kontakter med ungdomsförbundet, som har haft en högre främlingsfientlig svansföring, bland annat med täta och öppna kontakter med flera främlingsfientliga partier ute i Europa.
Kan nå tvåsiffrigt
Inte desto mindre ser det ut att gå bra för partiet. Från att ha legat strax under 10-procentsstrecket, ganska stabilt i ett par år nu, pekar flera opinionsmätningar på den senaste tiden på att Sverigedemokraterna har lyft ytterligare. Ett tvåsiffrigt valresultat ser inte längre osannolikt ut.
– Det kan mycket väl bli en fördubbling igen, och kanske mer därtill. Partiet har uppenbarligen medvind. Man har också lyckats skapa sig en roll och en bild av sig som att det är Sverigedemokraterna är ett parti som andra, och som man faktiskt kan lägga sin röst på. Så var det inte för fyra år sedan, säger Jenny Madestam.