Turnén har det uttalade syftet att utmana Socialdemokraterna och visa upp att Sverigedemokraterna går till val på mer än bara invandringsmotståndet. Frågan är hur intresserade partiets väljare är av en sådan breddning.
Turnén har också kantats av protester. Många vill inte ha besök av Jimmie Åkesson.
Mario bor i ett av Malmös mest mångkulturella kvarter och har själv invandrarbakgrund. Han har till slut bestämt sig: den här gången tänker han inte rösta på Moderaterna. Han har blivit Sverigedemokrat.
– Först tyckte jag det kändes tråkigt att säga till mina vänner från Mellanöstern att jag tänker gå över till Sverigedemokraterna men sedan när man har pratat lite om det med vissa så förstår de, säger han.
Lämnade M för SD
Han säger att han inte har något emot invandrare, men det var ändå invandringspolitiken som fick honom att gå från Moderaterna till Sverigedemokraterna.
– Det är skillnad på de invandrare som är infödda här och de invandrare som kommer hit. Man kan inte dra alla över en kant, säger han.
Mario är kanske ett exempel på att SD börjat locka nya grupper – men partiet måste nå mycket längre om det ska växa.
Så i onsdags kom Jimmie Åkesson till Malmö. Tanken var att charma brandmän, poliser och sjukvårdspersonal – men allt ljus hamnade på protesterna.
– Det stod 20-30 personer där från den yttersta vänstern och skrek och det brukar de göra när jag kommer till Malmö så det var inget nytt, säger han.
Men flera demonstranter uppges vara vanlig sjukvårdspersonal – det försäkrar en undersköterska som inte vill visa sitt ansikte. Det har förekommit dödshot mot dem som protesterat.
”Svårt hantera protester underifrån”
Journalisten Niklas Orrenius har följt Sverigedemokraterna länge och säger att turnén nog har blivit ett bakslag. Att vanligt, hyggligt folk protesterar är ingen bra början på valrörelsen:
– Det är absolut väldigt besvärligt för Åkesson. Han är van vid attacker från det han brukar kalla tyckaretablissemanget. Men när det kommer underifrån, från undersköterskor och brandmän och läkare som säger att ”vi vill inte ha dig på vår arbetsplats” – det är ju de väljargrupper han försöker locka med den här turnén, så det är svårt för honom att hantera.
Jimmie Åkessons turné till arbetsplatser runtom i landet syftar till att bredda partiet. För två tredjedelar av dem som röstade på Sverigedemokraterna i förra valet var invandringen den viktigaste frågan.
– Vi når nya väljargrupper. Vi har lockat fler kvinnliga väljare och når pensionärer i högre grad än tidigare. Kanske tack vare invandringspolitiken, men säkert också för att vi visar en ganska bred politik i riksdagen. Men invandringspolitiken är oerhört viktig för oss, säger han.
Vi åker till Malmöstadsdelen Almgården, där 30 procent röstade på partiet. Många här tycker att Sverigedemokraterna står för en politik som andra partier, inte minst Socialdemokraterna, tappat bort.
”Nolltoleransen är överdriven”
– Jag röstade på Socialdemokraterna förut men jag tycker inte att de ställer upp för arbetarna i dag som de gjorde förr i tiden. Därför har jag övergått till Sverigedemokraterna, säger en kvinna som vi möter här.
Men det finns de som inte uppskattar inte partiets nya mjukare linje. Det var inte därför de röstade på Sverigedemokraterna.
– Nolltoleransen tycker jag är överdriven, var och en ska kunna säga vad man tycker. De är ju ett invandringsfientligt parti och då får de stå för det, det var det de kom in i riksdagen på, säger en annan av dem vi möter.
Mario funderar på hur det är att vara Sverigedemokrat. Att det inte alltid är så lätt om man samtidigt gillar mångkultur och invandrare.
– Man pratar ju tyst om det, för oftast missförstås det och helt plötsligt är man rasist när man säger att man är Sverigedemokrat. Fast det är man ju inte. Jag har jättemånga kompisar från Mellanöstern. Man lär sig mycket av andra och ... ja det är trevligt bara, jag tycker om det.