• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö menar att SD som parti av sin natur står ganska immunt mot liknande skandaler. Foto: TT & Timbro

Statsvetare: Stärker bilden av SD som outsider

Uppdaterad
Publicerad

Trots skandalerna fortsätter stödet för Sverigedemokraterna att öka. Stasvetaren Andreas Johansson Heinö menar att det är naturligt att SD inte påverkas på samma sätt som andra partier. – Skandaler stärker bilden av SD som ett parti som kämpar mot etablissemangen.

En sverigedemokratisk kommunpolitiker har hamnat i blåsväder efter att Expo publicerade bilder där hon bär ett hakkors på armen, när hon till synes städar efter en fest. Det är långt ifrån första gången partiets framträdare hamnar i medialt blåsväder.

Partiets förmodligen största skandal, den så kallade järnrörsskandalen, avslöjades av Expressen 2012. I en film från en festnatt i Stockholm 2010 syns tre av SD:s toppnamn använda rasistiska och kvinnofientliga tillmälen, för att sedan beväpna sig med järnrör.

SD-topp med hakkorsarmbindel

Detta hade sannolikt lett till en förtroendekris för vilket parti som helst, med sjunkande opinionssiffror som följd. Trots detta steg dock SD tvärtom försiktigt i opinionen tiden efter att skandalen hade uppdagats. Samma sak har upprepats gång på gång. Ingen medial skandal tycks få väljarnas förtroende för partiet att svikta.

SD-väljare berörs mindre av media

Andreas Johansson Heinö är statsvetare vid Göteborgs universitet, knuten till tankesmedjan Timbro. Han menar att SD:s väljare inte är lika mottagliga för rubriker om SD-skandaler.

– De som sympatiserar med SD har generellt lägre förtroende för media. Man tolkar skandalerna som en del av en kampanj. Det stärker bilden av SD som ett parti som kämpar mot etablissemanget, säger Andreas Johansson Heinö.

Han lyfter även fram att SD som parti av sin natur står ganska immunt mot liknande skandaler. De allra flesta som röstar på Sverigedemokraterna gör det inte på grund av en enskild politisk kandidat.

– De som röstar på SD gör de ofta som en protest. Man tror inte att en röst på SD leder till regeringsmakt.

Förväntas inte få verklig makt

Just detta är vad som skiljer Sverigedemokraterna från andra partier i Sverige, menar Andreas Johansson Heinö. Personliga skandaler spelar ingen roll, eftersom väljarna överlag inte förväntar sig att partiets företrädare kommer att få verkligt politiskt inflytande.

– SD har fortfarande en outsider-status. De har inget anspråk på regeringsansvar. Då spelar det ingen roll hur de personliga kandidaterna beter sig, säger Anderas Johansson Heinö.

Andreas Johansson Heinö påpekar ändå att medierna ofta gör ett bra jobb som avslöjar och lyfter fram SD:s större skandaler. Ibland händer det dock att man kan vara lite för ivrig att gräva fram oegentligheter om partiet, och håller tröskeln väl låg.

– Det blir bara tramsigt, säger Andreas Johansson Heinö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-topp med hakkorsarmbindel

Mer i ämnet