Många skatter är helt borttagna och möjligheten att växla löneinkomster till en lägre kapitalskatt är stora.
Det har till och med blivit så förmånligt att utländska miljardärer väljer att skriva sig här i landet. Samtidigt fortsätter rika att plocka hem miljoner till landet och det till en mycket förmånlig skatt – ofta under 5 procent.
Svårt att jämföra skatteparadis
På ”papperet” är det svårt att jämföra Sverige med skatteparadisen i Schweiz och ö-staterna i Karibien när det gäller skatter. Sverige har EU:s fjärde högsta skattetryck, 44,4 procent av ekonomin (mätt i BNP) förra året. Men har du mycket pengar ges stora möjligheter att påverka hur mycket skatt du betalar.
– Om man är en förmögen person som flyttar hem till Sverige med ett sparat kapital så kan man få en mycket gynnsam situation med en god planering, säger Staffan Andersson på advokatbyrån Bird&Bird till SVT. Han är en av landets främsta skattexperter.
”Blir väldigt stor skillnad”
Det handlar ofta om att flytta inkomster från den relativt höga skatten på arbete till den avsevärt lägre skatten i inkomstslaget kapital.
Riskkapitalisterna – de vars ägande i skolor och vård ifrågasatts – deras rörliga personliga ersättning skattas inte som lön utan som – kapital. Skattemyndigheten som är av en annan uppfattning har hittills förlorat i lägre rättsinstanser.
Det innebär att skatten för den rörliga ersättningen förblir låg – mycket låg. Istället för att betala 56 procent i inkomstskatt kan skattesatsen mer än halveras till 25 procent. Dessutom faller arbetsgivaravgifter på 31 procent bort när ersättningen skattas som kapital – dubbel bingo!
– Det blir väldigt stor skillnad och mycket pengar, säger Staffan Andersson.
Kan skatta 20 procent på utdelning
Skattereglerna för fåmansföretag under samlingsnamnet ”3:12” har skärpts för företag med många delägare (över 25 personer – där ägarandelen är mindre än fyra procent). Men för mindre delägarägda företag har reglerna blivit bättre.
Staffan Andersson på Bird & Bird exemplifierar med att en ensamföretagare kan ta ut 500.000 kronor i lön och sedan en utdelning på 250.000 med en mycket låg skattesats.
– Ägaren kan fortsätta få en skatt på 20 procent på utdelningen, och det är ju väldigt gynnsamt, säger Staffan Andersson.
Liten skillnad på dyrbara och billiga hus
Sedan har flera skatter tagits bort i Sverige och vissa har blivit riktigt låga. I Sverige är det bara en liten skillnad mellan dyrbara och billiga hus när det gäller skatter. Sedan fastighetskatten togs bort och ersattes av fastighetsavgiften betalar alla som mest 6.000 kronor.
– Det väckte stor uppmärksamhet och förvåning både i Sverige och utomlands, hävdar Staffan Andersson.
”Där är ju Sverige unikt”
På Strandvägen i Stockholm – Sveriges mest exklusiva gata är numera en av Finlands rikaste personer skriven, Björn Wahlroos, ordförande i banken Nordea. SVT har sökt honom för en kommentar utan att få något besked.
Det spekuleras i att anledningen till att han vill skrivas i Sverige är att Sverige varken har förmögenhets- eller arvsskatt.
– Där är ju Sverige unikt jämfört med de flesta länder. De flesta länder har någon av skatterna kvar, menar Staffan Andersson.
Till det kan också läggas att gåvoskatten är historia i Sverige.
Vissa får tillbaka pengar
Förmögna människor plockar hem pengar i en allt mer rask takt genom att göra en så kallad självrättelse. 21 procent fler självrättelser har kommit in till skattemyndigheten under årets tre första månader jämfört med förra året. Det är pengar som oftast får ett mjukt mottagande.
– Regelmässigt så hamnar den tillkommande skatten på 5 procent på hela kapitalet för hela perioden. Vi ser också exempel på kunder som får tillbaka pengar när de gör en självrättelse beroende på att de har stora förluster, berättar Staffan Andersson.
Skatt som regelmässigt ligger i nivån 20 procent och skatter som tagits bort. Det gör att Sveriges televison ställer frågan till Staffan Andersson om inte landet blivit ett skatteparadis.
– Till viss del ja, svarar Staffan Andersson