Svenskarnas klimatpåverkande utsläpp har ökat stadigt år för år, och fortsätter att öka. Men att en allt större del av utsläppen sker utomlands.
”Sveriges utsläpp sjunker, de har minskat med 20 procent sedan 1990.” Detta har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) upprepat i centrala tal och debatter senaste året.
Han säger också att Sverige därmed visat att man kan kombinera en ökande tillväxt med minskande utsläpp.
”Har ökat ganska rejält”
Men resonemanget stämmer inte enligt Naturvårdsverket. För svenskarnas totala utsläpp minskar inte – de ökar.
– De har ökat ganska rejält. Det handlar om en ökning med ungefär 15 procent sedan 1990. Och en stor del av det är utsläpp som sker utomlands, säger Lars Westermark, som är avdelningschef på Naturvårdsverket och ansvarig för myndighetens klimatrapportering.
Utsläppen går ned inom landet
Naturvårdsverkets siffror visar att våra utsläpp inom Sveriges gränser har gått ner, med ungefär 20 procent sedan 1990. Det är så man ofta mäter inom internationella klimatförhandlingar.
Men då räknas alltså inte svenska folkets utlandsresor in, och inte heller alla de utsläpp som genereras av varor vi svenskar köper och konsumerar. Räknar man i stället de totala utsläppen vi svenskar ger upphov till, även utomlands, så har alltså siffran ökat rejält.
Totalsiffra beskriver bäst
Och Naturvårdsverkets klimatexpert är tydlig med att totalsiffran, den som ökar, är den som bäst beskriver hur vi svenskar faktiskt lever.
– Ja, då är siffran som räknar in all konsumtion en bra indikator på huruvida vi lyckas med att få våra livsstilar hållbara, säger Lars Westermark.
Och det gör vi alltså inte. Det blir värre och värre?
– Ja, så kan man se det.