Foto: TT

Vindkraftsatsning halveras – är för olönsam

Uppdaterad
Publicerad

Statliga energibolaget Vattenfall kommer nästan att halvera satsningarna på att bygga nya vindkraftverk. Orsaken är att det lönar sig bättre för bolaget att investera i bolagets nuvarande befintliga kol-, vatten och kärnkraftverk.

Trots att vindkraften subventioneras genom elcertifikatsystemet i Sverige med omkring 20 öre per kWh kommer Vattenfall att drastiskt dra ner på investeringarna i nya vindkraftverk. Det gäller inte bara Sverige utan i hela Europa.

I bolagets tidigare investeringsplan skulle Vattenfall bygga ny vindkraft för 20 miljarder kronor, i bolagets nya plan enbart för 11 miljarder kronor.

Fokus vindkraft – #dinröst

”Lönsamheten måste upp”

Men när det gäller befintliga vatten-, kol- och kärnkraftverk investerar Vattenfall i stort sett lika mycket pengar som man tidigare planerat från 39 miljarder till 36 miljarder kronor. Det är helt enkelt mer lönsamt.

– Lönsamheten och prisnivåerna måste upp till en annan nivå än de är idag. Lite förenklat kan man säga att all ny energiproduktion kräver ett pris på mellan 50 till 70 öre per kWh och kanske ännu högre, jämfört med dagens 30 öre per kWh, säger Vattenfall Nordens strategichef Andreas Regnell.

Vänsterpartiet kritiskt

Andra orsaker till att Vattenfall kommer att investera mindre i vindkraft och annan förnybar energi är att bolaget förra året gjorde ett betydligt sämre resultat jämfört med tidigare.

Men de rödgröna partierna är trots det kritiska till att bolaget valt att satsa mer på de befintliga kol- och kärnkraftanläggningarna jämfört med förnybar energi.

– Det går stick i stäv med deras planer om att minska koldioxidutsläppen från 90 miljoner ton till 65 miljoner ton koldioxid och jag ser inte att man kommer att klara av den målsättningen i och med att man minskar andelen förnybar energi, säger Vänsterpartiets energipolitiska talesperson Kent Persson.

Ministern: Vattenfall får ansvara

Eftersom Vattenfall är statligt bestämmer regeringen över bolagets mål. Vattenfall ska enligt ägardirektiven bygga mer förnybar energi jämfört med andra bolag och minska koldioxidutsläppen med en tredjedel.

Trots det kommer just koldioxidutsläppen att öka från Vattenfalls anläggningar i år när man går från kol till gaskraft i Tyskland. Den ansvarige ministern ser dock inget behov att ändra styrningen av Vattenfall.

– För mig är det väldigt viktigt att vi har tydliga mål med Vattenfall och sen får Vattenfall själva uppfylla detta, säger ansvarige ministern Peter Norman (M).

Enligt Vattenfall är orsaken till att man gör det här strategiska vägvalet att det inte är tillräckligt lönsamt att investera i det förnybara jämfört med i befintliga verksamhet, vad säger du om det?

– Det rimliga är att Vattenfall själva får ansvara för sina investeringsplaner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus vindkraft – #dinröst

Mer i ämnet