Vårdkrånglet gör att neurokirurgen lämnar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige riskerar förlora många med eftertraktade yrken och utbildningar. Detta eftersom väntetiderna för vårdlegitimation är för långa.

Nästan dubbelt så många människor med vårdyrken söker en svensk legitimation som för tre år sen. Nu är väntetiderna så långa att vi riskerar att förlora de med mest eftertraktade yrken. Neurokirurgen Mazen Dahhan från Aleppo har väntat i nästan ett år på att få sitt ärende avgjort.

Packar väskan – har tröttnat på Sverige

Läkaren Mazen Dahhan från Syrien packar återigen sin väska. Han har tagit sig till Sverige, lärt sig svenska och skickat in alla papper. Han är en eftertraktad neurokirurg men nu ger han snart upp. Han tänker söka jobb i ett annat europeiskt land i stället.

– Jag har en kompis som jobbar som är läkare där. Han har jobbat i ett och ett halvt år. Det är lättare där, överallt i Europa är det lättare än här. Man måste alltid ha en plan b eller plan c, om de inte godkänner mig. Jag ska inte sitta arbetslös och vänta.

– Jag orkar inte vänta mer. Men jag hoppas att Socialstyrelsen kan göra detta fortare och lyssnar på oss, för det finns många läkare som väntar på Socialstyrelsen.

Har kämpat i två år

I snart två år har han kämpat för att få jobba i Sverige. När vi träffade honom i vintras berättade han om flykten över Medelhavet. Om båten som välte och hans familj, fru och tre barn, som drunknade.

– De försvann. Om jag hade ett val, skulle jag försvinna i havet med dem, berättade han då.

Ändå har Mazen lyckats resa sig igen, har en liten lägenhet i Vänersborg, och har läst in den svenska som krävs för att provtjänstgöra som läkare. Men tillståndet från Socialstyrelsen dröjer.

Under sommaren har Mazen jobbat som undersköterska på sjukhuset.

– Det är bra, ibland ber de mig om hjälp för att ta blodprov på de med små vener, om de inte kan ta blodprov. Jag vill inte sitta sysslolös.

Men det är på neurologen han behövs, som AT-läkare, säger Magnus Fogelberg, verksamhetschef för neurolog och rehab NU-sjukvården i Trollhättan och Vänersborg.

– Ja det är väl väldigt tråkigt, vi behöver tillskott inom de flesta specialiteter, neurologi är en av dem, säger han.

Öppnar möjlighet

Eftersom Magnus Fogelberg bedömer att Mazen har sådana kunskaper om neurologiska sjukdomar att han skulle behövas där, så har NU-sjukvården öppnat en möjlighet för honom att göra sin provtjänstgöring på NÄL innan han kan få sin specialistkompetens som kirurg godkänd i Sverige.

Och Mazen Dahhan har inte gett upp helt, att ta ett jobb i ett annat land är inte det han helst av allt vill:

– Jag hoppas, framtiden är bättre här i Sverige. Jag gillar svenska människor och jag gillar Sverige. Men frågan är om Sverige gillar mig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.