Foto: TT

Varför är politikerna så tjatiga?

Uppdaterad
Publicerad

Ni känner säkert igen det, politikernas lite märkliga upprepande av samma formuleringar om och om igen. Hemligheten bakom det som kan uppfattas som tjatiga argument heter talepunkter och är en medveten strategi från politikerna.

Två valrörelser på ett år. De flesta svenskar har garanterat hört statsminister Stefan Löfven använda begreppet ”siffertrixande”och före detta finansminister Anders Borg prata om ”krona för krona”. Och vem minns inte när dåvarande statsminister Carl Bildt myntade uttycket ”rödgrön röra”.

Inövat i förväg

Med talepunkt menar man en förberedd fras som pressar in ett slagkraftigt budskap i en debatt eller utfrågning. Att talepunkten är uttänkt och inövad i förväg ska förstås inte märkas, berättar Fredrik Reinfeldts före detta talskrivare Moa Berglöf.

– Då gäller det att man säger dem på ett sätt som känns spontant. Att det inte känns inövat, säger hon.

Jenny Åkervall var en av dem som skrev Göran Perssons och Mona Sahlins talepunkter. Att talepunkterna tuggas om och om igen är ingen slump, säger hon.

– Vi lever i de korta medieklippens tid och man har oftast väldigt kort tid på sig att få fram sitt budskap som politiker, säger Jenny Åkervall.

Låter ofta inövade

Men de inövade talepunkterna kräver en durkdriven politiker för att låta naturliga. Alltför ofta upplevs de som inövade.

– Det blir lätt lite robotlikt och det förlorar lite spänst, särskilt när man inte vågar ge sig in i en dialog med den politiska motståndaren, säger Jenny Åkervall.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.