92 döda kroppar hittade i syrisk by

Uppdaterad
Publicerad

Arméns artillerield dödade över 90 personer, varav många barn, i det värsta våldsutbrottet i Syrien sedan FN:s fredsplan trädde i kraft.

FN:s observatörer i byn Houla nära staden Homs rapporterar om 92 döda kroppar, varav fler än 30 är barn.

-Vi har funnit kropparna av 32 barn yngre än tio år, säger norske generalen Robert Mood, chef för FN:s observatörer i Syrien som fördömde ”den brutala tragedin”.

Syrienkriget

FN-chefen Ban Ki-Moon och FN:s och Arabförbundets sändebud till Syrien kallade massakern i Hula för ett brutalt brott mot folkrätten.

I ett uttalande sade de att ”de som gjort sig skyldiga till brottet kommer att ställas till svars”.

Lemlästade barn

Bilder, som släppts av den syriska oppositionen och som inte kunnat bekräftas av oberoende källor, visar döda, insvepta kroppar i långa rader. Andra bilder, som är så otäcka att SVT valt att inte publicera dem, visar lemlästade och döda barn.

Artillerielden i fredags rapporteras ha inletts efter det att mindre strider förekommit mellan militär och oppositionsmilis i området.

Rebellarmén hoppar av fredsplanen

Det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) anklagar nu omvärlden för medskyldighet i det systematiska dödandet av civila i landet och för att ”tiga inför massakern som utförts av den syriska regimen”.

Regimfientliga Fria syriska armén (FSA) sade att den inte längre känner sig förpliktigad att följa den fredsplan som FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan utarbetat.

Regimen anklagar ”terrorister”

Den statliga nyhetsbyrån Sana anklagade ”beväpnade terroristgrupper” för dödandet och tillade att striderna ledde till att flera terrorister dödades och till att flera medlemmar av specialstyrkorna blev martyrer.

Regimstyrkor bombarderade andra rebellställningar i provinsen Homs under lördagen. Enligt SOHR ska minst nio människor ha dödats.

Nya ryska vapen på väg

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade på fredagen andra länder att inte förse någon part i Syrien med vapen, militär hjälp och utbildning.

Men Syrien är en av Rysslands största vapenkunder och när förslag om vapenembargo lagts fram i FN:s säkerhetsråd har Ryssland stoppat detta med sitt veto.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet