Foto: Scanpix

Syrien: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En guide till den 17 månader långa konflikten.

Vem styr i Syrien?

Baath-partiet och familjen al-Assad har haft makten sedan president Bashar al-Assads far Hafez tog makten i en militärkupp 1970. När Bashar tog över makten år 2000 skedde vissa liberala reformer, men sedan dess har utvecklingen snarare gått i motsatt riktning. Regimkritiker fängslas, medierna är starkt kontrollerade och den ekonomiska politiken gynnar främst eliten. När det handlar om mänskliga rättigheter räknas landet som ett av de värsta i världen.

Syrienkriget

Vilka religiösa och etniska konflikter finns?

Majoriteten är sunnimuslimer (ca 74 %) och en av de största minoriteterna är alawiter (ca 13 %) och kristna (ca 10 %).  Alawiter är en gren shiamuslimer och den grupp som president al-Assad tillhör. Assad beskriver Syrien som ett sekulärt land men han har koncentrerat makten till andra alawiter. Motståndet mot regimen är starkast bland fattiga sunnimuslimer.

När startade konflikten?

Efter revolutionerna i bland annat Tunisien och Egypten våren 2011 väcktes krav på förändring även i Syrien, men demonstranterna mötte hårt motstånd från regimen. Vändningen anses ha varit en demonstration i mars 2011  i staden Deraa mot att en grupp tonåringar hade gripits och torterats för att ha skrivit revolutionära budskap på väggarna i sin skola. I samband med protesterna öppnade säkerhetsstyrkor eld och dödade fyra demonstranter. Ytterligare en person dödades när polisen dagen därpå öppnade eld mot de sörjande vid offrens begravning. Dessa händelser stoppade inte protesterna, utan gjorde snarare att motståndet växte.

Hur reagerade FN?

I april 2011 gick FN-chefen Ban Ki-Moon ut och kritiserade Assads våld mot sin befolkning. Säkerhetsrådet lyckas inte enas om en resolution eftersom Kina och Ryssland sätter sig emot sanktioner och krav på att Assads avgång. Under året som följer fortsätter Kina och Ryssland att stoppa alla FN:s försök till resolutioner. I februari 2012 utses Kofi Annan till medlare och han lyckas driva igenom en fredsplan som båda sidor accepterar. I april utlyser man vapenvila men den blir kort och båda sidor fortsätter strida.

Efter  massakern i Hula i slutet av maj 2012 konstaterar Annan att fredsplanen inte följs och i juli förklarar han den död. I augusti meddelar han att han lämnar sitt uppdrag som FN-sändebud. Kofi Annan anger det dåliga samarbetsklimatet inom FN:s säkerhetsråd som en orsak till misslyckandet.

Hur många har dödats?

Uppgifterna om antal döda är osäkra eftersom medier och oberoende människorättsorganisationer har svårt att röra sig i landet. Därför kommer de flesta uppgifter från oppositionella aktivister. En uppskattning är att det rör sig om cirka 20.000 människor varav hälften civila.

En av de många svåra massakrer som skett är angreppet på byn Hula i slutet av maj 2012 då över 100 personer dödades, varav omkring 30 var barn under tio år.  I Tremseh uppges män än 200 ha dödats i en angrepp utförd av syrisk milis. Enligt en aktivist blev hela familjer dödade i flykten.

Vilka länder stöder kriget?

Kina och Ryssland har aktivt stoppat FN:s försök att införa sanktioner mot Syrien och mot militär närvaro. Det beror på Syriens strategiska läge i Mellanöstern, en position som Ryssland ogärna vill förlora. Ryssland anses förse regeringen med vapen. Iran har en nära relation med Syrien och de två länderna har också ett militärt samarbete. Båda ser en gemensam fiende i Israel och i USA. Saudiarabien vill gärna se ett maktskifte och stöttar aktivt den syriska oppositionen med både pengar och vapen. Både Saudiarabien och den syriska oppositionen domineras av sunnimuslimer.

Vilka är oppositionen?

Den syriska oppositionen är splittrad och består av politiker, regimkritiker i exil, lokala aktivister och militära rebeller. Syriens Nationella Råd bildades i augusti 2011 och är en sammanslutning av många av de olika grupperna. Rådets medlemmar befinner sig huvudsakligen utanför Syrien. Ledare är sedan i juni Uppsalabon Abdulbaset Sieda.

Fria syriska armén (FSA) har sitt fäste i Turkiet och samlar avhoppade soldater från den syriska armén. Med tiden har avhoppen blivit fler och fler.

Källor: BBC, TT, SVT

Fakta

Kort om Syrien

Befolkning: 22,5 miljoner människor

Storlek: 185.180 km (En aning större änGötaland och Svealand tillsammans)

Grannländer: Turkiet, Irak, Jordanien, Israel ochLibanon.

Huvudstad: Damaskus

Största stad: Aleppo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet