FN:s barnrättskommitté, som har till uppgift att se till att barnkonventionen följs, riktade i dag skarp kritik mot hur Vatikanen hanterat de sexuella övergreppen inom katolska kyrkan. Kommittén hävdar att Vatikanen försökt mörklägga övergreppen och att man inte gör tillräckligt för att förhindra att övergreppen fortsätter. Anklagelser som nu upprört medlemmar ur den katolska kyrkan.
– Subjektivt och orättvist. Rapporten strider mot FN:s objektivitet, säger Silvano Tomasi, ärkebiskop och Vatikanens FN-ambassadör, till Vatican Radio.
Ärkebiskopen får medhåll från Austen Ivereigh, talesperson för advokatgruppen Catholic Voices. Han kallar rapporten ”en chockerade uppvisning av ignorans och arrogans”. Enligt de båda kritikerna har FN inte tagit hänsyn till de framsteg som gjorts inom den katolska kyrkan. Austen Ivereigh går till och med så långt att hävda att katolska kyrkan ofta går i bräschen för att förhindra sexuella övergrepp mot barn.
”Brister i objektivitet”
Tyngdpunkten i den mycket kritiska FN-rapporten ligger på de omfattande sexuella övergrepp som barn utsatts för av präster inom den katolska kyrkan. Dock kritiseras också Vatikanens inställning till abort, preventivmedel och homosexualitet. Kritiken upprör Vatikanen som i ett officiellt uttalande skriver att FN här lägger sig i kyrkans lärosatser. Och Vatikanens FN-ambassadör, Silvano Tomasi, sa idag att det visar på FN-kommitténs brist på objektivitet. Enligt Tomasi är det tydligt att kommittén har gått i homosexuella organisationers ledband.
Men kommittémedlemmen Benyam Mezmur slår den kritiken ifrån sig.
– FN:s barnrättskommittée har inget intresse av att säga ”bra sagt”, vi har intresse av att säga ”bra gjort”. Vi vill se konkreta åtgärder, säger han till AP.
Hopp till drabbade
Och bland de stödgrupper som representerar de som utsatts för prästernas övergrepp är tongångarna positiva.
– Den här rapporten ger hopp till de hundratusentals som har drabbats svårt av övergreppen, och, för de som fortfarande drabbas. Nu är det upp till sekulära tjänstemän att se till att FN:s rekommendationer följs. Den katolska ledningen verkar ovillig att göra något åt saken, säger Barbara Blaine, chef på stödgruppen SNAP.
I rapporten ger FN en mängd rekommendationer till hur Vatikanen nu bör agera och FN har nu begärt in en rapport om hur det går. Rapporten ska lämnas in senast 2017. Rekommendationerna är dock inte tvingande och förra gången Vatikanen avkrävdes en rapport lämnades den in 14 år för sent.