SVT:s juridiska expert Elisabeth Massi Fritz och Anders Behring Breivik i rätten. Foto: SVT/Scanpix

”Breiviks hälsa kärnfrågan i rättegången”

Uppdaterad
Publicerad

De bedömde Breivik som psykiskt sjuk. I dag förklarar sig de hårt kritiserade psykiatrikerna i rätten. Om deras slutsats får stöd kan Breivik komma att frias från ansvar för dåden den 22 juli.

9.30-16: Se sändningen från tingsrätten i Oslo i SVT Play och SVT 1

Synne Sörheim och Torgeir Husby slog fast att Breivik lider av paranoid schizofreni och att han var psykotisk under terrordåden den 22 juli i fjol samt under den period som de undersökte honom.

Rättegången mot Breivik

Men rättspsykiatrikernas slutsatser har ifrågasatts hårt och flera av Norges mest kända psykiatriker har uttalat stöd för den andra rapporten, gjord av två andra psykiatriker, som kom fram till att Breivik var tillräknelig.

Kärnfråga

Och frågan om Breiviks psykiska hälsa är den springande punkten i målet, säger SVT:s juridiska expert Elisabeth Massi Fritz.

–Det här är kärnfrågan i målet, är han frisk eller sjuk? Döms han till fängelse eller psykiatrisk vård?

Att frågan är så viktig beror enligt Massi Fritz delvis på det norska rättssystemet.

–I Sverige kan man bedömas som psykiskt sjuk och ändå dömas för ett brott med påföljden rättspsykiatrisk vård, det kan man inte i Norge. Bedöms Breivik som psykiskt sjuk så kan han inte göras ansvarig för sina handlingar, han kan dock bedömas behöva rättspsykiatrisk vård.

Om Breivik skulle få rättspsykiatrisk vård så kan han teoretiskt sett bli fri inom bara några år.

–Döms han till vård kan det omprövas vart tredje år. Han skulle kunna bli fri om tre år eller vara inspärrad för resten av sitt liv.

”Drabbade önskar fängelsedom”

Samtidigt tycks både försvaret och de drabbade arbeta för att Breivik ska bedömas som frisk och därmed kunna dömas till fängelse.

–Många av de drabbade jag pratat med vill att han ska dömas till fängelse. Döms han till vård ska beslutet omprövas vart tredje år, och då ska de sitta på helspänn varje gång det händer. Det är olyckligt för de drabbade, säger Massi Fritz.

Hittills under rättegången har Sörheim och Husby hållit bladet för munnen. Men det finns en möjlighet att de under alla de dagar de betraktat Breivik har ändrat sin uppfattning om honom.

–Jag skulle bli förvånad om de helt ändrar uppfattning, det vore ju en väldig prestigeförlust. Däremot skulle det vara naturligt om de lägger till något om hans beteende under dessa dagar och gör ett tillägg till rapporten.

Senare ska även psykiatrikerna bakom den andra rapporten, Agnar Aspaas och Terje Törrisen redogöra för varför de bedömer Breivik som tillräknelig.

–Till slut är det rättens ledamöter, nämndemännen och domarna, som ska göra en helhetsbedömning av all den bevisning som lagts fram i målet, säger Massi Fritz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet