Bloggaren Badawis straff ”del av en maktkamp”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan två miljoner kronor i böter, 1000 piskrapp och 10 års fängelse för att ha ”smädat islam” – domen som den saudiske bloggaren Raif Badawi har fått kan ses som en del i en maktkamp som pågår just nu i Saudiarabien. Det menar journalisten och Mellanösternkännaren Bitte Hammargren.

– I bästa fall kan de samlade protesterna från olika håll bidra till att han i en omprövning i en högre instans kan bli frikänd. Men det kan också leda till att hårdföra falanger bestämmer sig för att straffet verkligen ska fullföljas, säger Bitte Hammargren.

Saudiarabiens kung Abdullah är 90 år och har varit svårt sjuk. Just nu positionerar sig olika falanger inför det kommande maktskiftet och vissa lutar sig starkt mot de ultrakonservativa, menar hon.

Medier

– Det finns olika krafter ända upp i kungahusets högsta hierarki. Det här är ett land som är grundat på jihadism under 30 år av krig i början av 1900-talet och där kungahuset inte vågar distansera sig från de ultraortodoxa rättslärda för att i så fall sågar de av den gren de sitter på.

Sverige protesterar

I går protesterade Sverige offentligt och officiellt mot domen som den saudiske bloggaren Raif Badawi fått för att ha startat en webbsida för samhällsdiskussion.

Enligt domen ska Raif Badawi ta emot 50 piskrapp varje fredag i 20 veckor.

– Jag fick i går signaler om att man har bestämt sig från inrikesministeriet att andra omgången prygling ska äga rum på fredag, säger Bitte Hammargren.

Nobelpristagare: ”Låt avvikande höras”

I dag skrev 18 Nobelpristagare ett öppet brev till akademiker i Saudiarabien med uppmaningen att fördöma den offentliga pryglingen av Raif Badawi. Brevet publicerades i brittiska Independent och Nobelpristagarna skriver att saudiska forskare ska ”låta sina argument för friheten att ha en avvikande mening höras”.

Men Raif Badawi fall är inte unikt. Saudiarabien har en lång tradition av hårda straff. Bara i år har 10 människor avrättats.

– Det har alltid varit hårda tag i Saudiarabien. Det blir mer exponerat nu genom videoklipp och sociala medier. Det har varit den här typen av rättskipning under kungarikets historia, men det hamnar mer i fokus nu.

”Finns många andra fall”

Hon påpekar att trots att Saudiarabien deltar i kriget mot terrorgruppen IS i Syrien och Irak så dömer landet oliktänkande till liknande straff som de som terrororganisationen gör.  

– Jag tror att det står och väger mellan olika krafter inom statsdelningen inom Saudiarabien, säger Bitte Hammargren.

Hon ser straffet mot Raif Badawi som ett sätt att skrämma aktivister i landet till tystnad. På grund av det här vill aktivisterna att andra länder fortsätter att lyfta upp bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien, berättar hon.  

–  De signaler jag får inifrån är att de vill att vi fortsätter att lyfta upp detta, men de säger också att vi inte ska glömma att det finns så många andra fall. Det finns till exempel två kvinnor som sitter inför en antiterrordomstol för att ha kört bil i grannlandet Förenade arabemiraten och twittrat om det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet