Foto: TT

Här är bluffmaskinen som påstås bota aids

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens militär har lanserat en egen metod för att bota aids och hepatit C. Patienten diagnostiseras med hjälp av en antenn och botas med elektromagnetiska vågor. Och trots att vetenskapsmän sagt att upptäckten är en bluff hyllas den på bred front i egyptiska medier.

– Du hade aids, men du är nu botad, säger läkaren i den dokumentär som sänts i egyptisk stats-teve.

Metoden kallas för ”den senaste egyptiska vetenskapliga forskningsgenombrottet” och omfattar dels en antenn som sägs kunna upptäcka aids och hepatit C inom en radie av 500 meter, och dels en dialysliknande maskin som sägs ”rena patientens blod från sjukdom”.

Hepatit C vanligt i Egypten

Hiv och aids är förhållandevis ovanligt i Egypten, men landet har världens högsta förekomst av Hepatit C. Åtta miljoner egyptier bär på viruset som ofta är dödligt och som angriper levern.

Mahmoud Salem, en av de bloggare som kritiserat rapporteringen av den ”vetenskapliga upptäckten” menar att mediernas bevakning säger något om mediaklimatet i Egypten. Ett land som inom kort går till presidentval. Valets trolige vinnare, den tidigare arméchefen Abdel Fattah al- Sisi satt på första raden när metoden presenterades av militären.

– Medierna rapporterade som om detta var det bästa som någonsin skett. Alla som kritiserade det fick själva kritik för att ha ifrågasatt militären, säger Mahmoud Salem.

Rapporteringen har också väckt mycket hopp i Egypten. Iman Ahmed Yehia är allvarligt sjuk i hepatit C och såg ett inslag om kuren på tv.

– Jag hoppas verkligen att jag kan bli frisk som förr. Min önskan är att kunna se min son ta examen i sommar, säger hon.

Iman Ahmed Yehia har besökt ett av militärens egna sjukhus och registrerat sig för behandlingen, som ska ta sin början den 30 juni , alltså efter efter presidentvalet.

#koftagate

Eftersom metodens uppfinnare Ibrahim Adel Atti sagt att han ”tar viruset från patienten och ger det tillbaka till patienten att äta, som köttfärsrätten kofta” så har metoden givit upphov till hashtaggen koftagate på Twitter.

Atti har sagt att han erbjudits stora pengar från utlandet för metoden, men att han vill ge den exklusivt till egyptierna först.

Det finns i dag fungerande mediciner mot Hepatit C, men eftersom de är mycket dyra har vanliga egyptier inte råd att köpa dem. Mahmoud Salem menar att militären försöker vinna politiska poäng med vetenskapliga ”upptäckter”.

För bara några dagar sedan rapporterade egyptiska medier att antennen som används för att ställa aids- och hepatitdiagnos också kan upptäcka det dödliga viruset MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome, reds.anm.).

– Antingen var militären okunnig och det är otroligt pinsamt. Eller så genomförde de detta med kallt blod – och det är också fantastiskt dumt, säger Salem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.