Italienska poliser undersöker fragment efter explosionerna. Foto: Scanpix

Bomb mot flickskola – en död

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka miste livet och flera elever skadades vid ett attentat mot en skola i Brindisi i sydöstra Italien.

Explosioner som utlöstes vid en skola i Brindisi i södra Italien på lördagsmorgonen har dödat en och skadat strax under tio människor. Dödsoffret uppges vara en studerande i tonårsåldern.

Enligt vad lokala myndigheter uppgav för medier blev omkring tio personer skadade i bombdådet, bland dem sju av flickskolans elever.

Tre av flickorna har brännskador över hela kroppen och en riskerar att få båda benen amputerade, skrev nyhetsbyrån Ansa några timmar efter attentatet. För två elever beskrevs tillståndet som mycket allvarligt.

Explosionerna vid yrkesskolan IPSSS Morvillo Falcone utlöstes när eleverna var på väg in i flickskolan på morgonen.

Gasflaskor

Det var troligen en bomb tillverkad med hjälp av tre gasflaskor som exploderade. Flaskorna hade varit gömda, kanske i ryggsäckar, och placerade vid en vägg på skolområdet. En representant för räddningsmyndigheter säger till Reuters att det var mycket kraftfulla sprängladdningar.

Vem som ligger bakom dådet är oklart, men italienska medier påpekar att institutet är döpt efter Francesca Morvillo Falcone, den legendariske antimaffiadomaren Giovanni Falcones fru.

Falcone var en känd domare specialiserad på maffiarelaterad brottslighet. På 1980-talet ledde han den så kallade Maxi-rättegången, där 360 maffiamedlemmar dömdes till fängelse.

Den här helgen är det 20 år paret dödades tillsammans med tre livvakter den 23 maj 1992, då siciliansk maffia utlöste ett halvt ton med sprängmedel längs deras färdväg mellan Palermo och stadens flygplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.