• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Ellsberg, läckan bakom pentagonpapprerna, håller tal framför Manninganhängare. Foto: Scanpix

Bradley Manning – hjälte eller förrädare?

Uppdaterad
Publicerad

Terrorist eller frihetskämpe? Åsikterna om Bradley Manning går isär. Medan militär, myndigheter och åklagare kräver livstidsstraff arbetar ett stort stödnätverk för hans frigivning.

Bradley Manning står inför 22 åtalspunkter och i mars erkände han tio av brotten, med ett sammanlagt straffvärde på 20 år. Men åklagarna har sagt att de kommer att driva på för de hårdare åtalspunkterna och om han döms kan straffet bli livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning.

I en intervju i tv-kanalen al-Jazira från den 5 mars i år svarar JD Gordon, före detta talesperson för försvarsdepartementet i USA, på frågan varför han tror att åklagarna beslutade sig för att försöka få Manning dömd till livstids fängelse.

Chelsea Manning

– Jag tror att regeringen blev pressade om Bradley Manning. Om man tittar på kontexten för vad han har gjort – och den enorma skada han orsakade vår nationella säkerhet och prestige världen över – så hade det historiskt sett lett till dödsstraff.  

Vidare säger han att det även fanns ledamöter inom den amerikanska kongressen som krävde dödstraff.

– Jag tror att många tycker att 20 år inte är tillräckligt, sade JD Gordon i tv-intervjun.

Stort nätverk ställer sig bakom Manning

Men bakom Manning har en till synes stor skala slutit upp som kräver hans frigivning. Det största stödnätverket ”Bradley Manning Support Network” säger sig ha stöd av tusentals människor och organisationer världen över. Stödgruppen har organiserat flera demonstrationer för Manning och har även samlat in stora summor pengar för att bekosta den juridiska processen mot honom. 

Nätverket uppges ha stöd från välkända namn som författaren Noami Klein, professorn Noam Chomsky och filmskaparen Michael Moore. Det kanske största affischnamn är Daniel Ellsberg, mannen som 1971 läckte de kända ”pentagon-papprena” till New York Times. Publiceringen hjälpte sedan till att vända opinionen i Vietnamkriget.

Bradley Manning har två gånger nominerats till Nobels fredspris och hans uttalade homosexuallitet har gjort honom till en figur – om något kontroversiell – inom Priderörelsen.

Inte en hjälte bland alla

Men Bradley Manning ses inte som en hjälte bland alla. I amerikanska medier beskrivs han ofta som en vänsteraktivist och i den konservativa tv-kanalen Fox News har ordvalen ofta varit hårda. I ett av kanalens mest sedda nyhetsprogram ”The Five” tyckte till exempel en panelmedlem att livstidstraff inte var tillräckligt.

– Vi borde ta in några personer som får skjuta den här killen, sade han.

Även bland medier på vänstersidan har Manning fått utså mycket kritik. Hans idealistiska motiv har ständigt ifrågasatts sedan gripandet. Han ses ofta som en förvirrad, deprimerad, enstöring som utförde handlingen på grund av desperation snarare än av heroiska motiv. New York Times har bland annat publicerat en artikel där hans tidigare vänner säger att han hade storhetsvansinne och att han desperat försökte bli accepterad.

Kritiker hävdar att detaljerna kring Mannings privatliv har använts som ett sätt att misskreditera honom.

Julian Assange huvudrollen i historian om läckan

Andra menar att Wikileakshistorien redan fått en annan hjälte – nämligen Julian Assange och att all uppmärksamhet kring honom har kastat en skugga över Bradley Manning.

En av de som är kritisk till hur Wikileaksgrundaren har agerat i samband med Bradley Mannings fall är författaren och journalisten Jan Guillou:

”... den politiska martyren heter sannerligen inte Julian Assange, även om han själv på fullt allvar framställer det så. Offret heter Bradley Manning. Julian Assange riskerar på sin höjd ett bötesstraff, av anklagelserna att döma. Hans källa Bradley Manning, upphovet till Assanges hjältestatus, riskerar livstid.”, skriver han i en krönika i Aftonbladet som publicerades 2011.

Assange har i sin tur haft invändningar mot människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch för att de vägrar att erkänna Bradley Manning som en politisk fånge. Och han uppmanar allmänheten att sätta press på organisationerna.

– Bradley Manning är USA:s mest kända politiska fånge. Han har suttit häktad utan rättegång i över 1 000 dagar. Inte ens den amerikanska regeringen förnekar att hans påstådda handling var politisk, sade Assange i en intervju i april 2013.

”Han tycker att det känns bra att folk inte glömt honom”

Bradley Mannings själv är medveten om hur nära medierna följer hans fall. Enligt hans faster är han lite generad över att vara i rampljuset, men ändå mycket tacksam.

– Han tycker att det känns bra att folk inte har glömt honom, säger hon till Guardian.

Hon berättar att hon varje vecka får flera brev från personer runt om i världen. Hon säger också han trots allt känner sig relativt positiv inför rättegången som börjar 3 juni.

– Han verkar vara på gott humör och är ganska optimistisk om sitt fall, säger hon.

Läs också bakgrunden till Wikileaks avslöjande

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chelsea Manning

Mer i ämnet