Experten ändrade uppfattning om Breivik

Uppdaterad
Publicerad

En av Norges mest kända psykiatriker tror inte att Anders Behring Breivik är psykiskt sjuk. Han har fått en helt annan bild sedan han studerat den terrormisstänkte i rätten, sade Einar Kringlen i dag vid sitt vittnesmål.

De rättspsykiatriska undersökningarna står i fokus när rättegången mot Anders Behring Breivik i dag fortsätter i Oslo tingsrätt. Först ut var psykiatriprofessor Einar Kringlen.

Han berättade att han av tidningen Dag og Tid blivit ombedd att läsa den första rapporten om Breiviks mentala hälsa, i den bedöms Breivik vara psykiskt sjuk. Psykiatrikerna skrev att Breivik de senaste åren förändrats, dragit sig tillbaka och flyttat hem till sin mor.

Rättegången mot Breivik

-Det stod att han kunde uppehålla sin mor och syster med otydligt prat om politik, det är inte helt ovanligt vid utvecklingen av en psykisk sjukdom. Dessutom gav Breivik uttryck för tankar som kan verka som vanföreställningar, Knights Templar, att han ska bli regent i en statskupp. Jag sade då att han nog drabbats av paranoid psykos.

”Helt annat intryck”

Men när Kringlen fick tillfälle att själv observera Breivik i rätten kände inte professorn igen den man som beskrevs i rapporten.

-Det gav mig ett helt annat intryck. Jag tycker att experterna lite för lätt landat i slutsatsen att föreställningarna var bisarra. Andra skulle satt det i sammanhang med hans extrema politiska åsikter.

Han anser att det är uteslutet att Breivik lider av paranoid schizofreni. Han tycker inte heller att Breiviks beteende tyder på paranoid psykos.

-Det som präglar många schizofrena är bristen på kommunikation. De kan ha svårt för att svara på frågor och för att uppfatta vad som händer. Breivik förklarade sig bra i rätten, han var avslappnad och hade flexibla svar.

Försvarare Vibeke Hein Baera frågade om Kringlen därmed anser att Breivik straffrättsligt tillräknelig.

-Ja, svarade Kringlen med stadig stämma.

Jämförde med förintelsen

Kringlen hyllade istället den andra rapporten om Breiviks mentala hälsa, i den bedöms Breivik vara tillräknelig, även om han anses lida av narcisstistisk personlighetsstörning med asociala inslag.

Kringlen jämförde Breiviks motivering av sina handlingar med förintelsen.

-”Vi dödade inte judarna av ondska utan av nödvändighet” skulle nazisterna ha sagt, det kan man likna vid Breiviks uttalanden.

-Vi har en tendens att vilja förklara allting med sjukdom men ondska har inte alltid sin upprinnelse i diagnoser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet