Breivik frisk – dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot massmördaren Anders Behring Breivik.

Han anses som frisk och döms till förvaring – det vill säga att han kan sitta i fängelse resten av livet.

–Domen är enhällig, säger Arntzen.

Rättegången mot Breivik

Breivik visade upp ett brett leende när han hörde att han räknas som tillräknelig, det vill säga att han inte var psykiskt sjuk när han genomförde terrordåden på Utöya och i Oslo.

Formellt är minimitiden tio år, men ingen räknar med att den bestämmelsen blir aktuell för Breivik. Straffet på 21 års förvaring är strafflagens strängaste. Det kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället.

Breivik har tidigare meddelat att han inte tänker överklaga domen om han räknas som tillräknelig, däremot har åklagarsidan inte kommenterat detta.

SVT:s juridiska expert Elisabeth Massi Fritz sa i SVT:s direktsändning att det däremot låter märkligt om ett sånt här fall stannar vid en tingsrättsdom.

Helt tyst i salen

Samtidigt som påföljden lästes upp hördes inte ett ljud i salen rapporterade SVT:s reporter Anna H Svensson på plats i rättegångssalen.

SVT:s Karin Mannberg intervjuade målsägandebiträde Mette Yvonne Larsen på väg in till rätten. Hon var tydlig med att hennes klienter vill att Breivik döms till fängelse.

–Han måste ta ansvar för det han har gjort. Väldigt få tror att han var en sjuk man. Möjligheten att hålla honom inspärrad resten av livet är större om han döms till fängelse.

”Många har velat se detta”

Även på andra håll sågs det positivt med fängelsestraff:

–Många av de som var på ön har velat se detta, att han får ta ansvar för sina handlingar. Det är en lättnadens stund för många, säger SSU:s före detta ordförande Jytte Guteland till SVT.

En av de mest omtalade delarna under själva rättegången var huruvida nätverket Knights Templar finns eller inte. Breivik själv har sagt att det är ett nätverk som ska jobba för att rädda Europa från islamisering.

Åklagarsidan har hela tiden sagt att de inte tror att nätverket finns, något som fick stöd av domarna.

-Rätten har inte funnit något stöd för att Knights Templar existerar, säger domare Arntzen.

Totalt ska det ta sex timmar, inklusive pauser, att läsa upp hela domen som är på 90 sidor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet