FN-kritik mot det egna säkerhetsrådet

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalförsamling röstade igenom en mild resolution. Samtidigt demonstrerade hundratals mot al-Assad i Aleppo.

FN:s generalförsamling röstade med stor majoritet igenom en mild resolution, där det inte krävs i klartext att presidenten avgår men regimens bruk av tunga vapen fördöms.

Säkerhetsrådet kritiseras också för sin oförmåga att handla.

Syrienkriget

Förre FN-chefen Kofi Annan tog bladet från munnen efter sitt avhopp som fredsmäklare och skrev i Financial Times att Ryssland, Kina och Iran gemensamt måste förmå Syriens ledning ”att ändra kurs och acceptera en politisk övergång”.

Demonstrationer – trots strider

En AFP-reporter i Aleppo rapporterade på fredagen att flera hundra människor gick ut på gatorna i stadsdelen al-Shaar och skanderade ”Folket vill att Bashar avrättas!” och ”Folket vill ha frihet och fred!”.

–I 20 år stödde vi militären, men egentligen är armén emot oss, sade demonstranten Abu Ahmed.

Det brittisk-baserade Syriska människorättsobservatoriet uppgav att liknande demonstrationer förekom på många olika håll i landet.

Minst 20 civila dödades när armén och rebellerna stred i Aleppostadsdelen Saladin, berättade en aktivist för nyhetsbyrån Reuters.

Men internet och telefon hade stora störningar i Aleppo för tredje dagen, vilket försvårat både kontakt med omvärlden och rebellernas inbördes samordning. Landsbygden runtom är politiskt blandad, med vissa byar som övervägande stödjer regimen och andra som är för oppositionen.

I huvudstaden Damaskus hade mot kvällen regeringsstyrkor övertagit kontrollen över nästan hela Tadamondistriktet genom en massiv insats med dussintals stridsvagnar och pansarfordon, uppgav rebeller.

Massmord fördömdes

Rebellarmén FSA:s ledning fördömde massavrättningen av regimtrogna som dagen innan filmats och lagts ut på internet som ”oacceptabel, isolerad och olaglig”.

En turkisk officer sade att cirka 1 000 människor flytt till Turkiet under det senaste dygnet, bland dem ännu en general med familj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet