18-åring sköt urskillningslöst mot nattklubbsgäster

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man har erkänt att det var han som sköt mot uteplatser utanför nattklubbar i Hyvinge norr om Helsingfors.

Mannen, iklädd i kamouflagekläder, ”sköt vilt” från ett hustak i centrala Hyvinge, cirka fem mil norr om Helsingfors. Två ungdomar har dött, en polis är livshotande skadad och sex andra har skottskador.

Offren ska ha valts ut på måfå enligt den finländska rikskriminalen, rapporterar FNB.

Samtliga skadade är unga, födda mellan åren 1977 och 1993, enligt överläkare Eero Hirvensalo vid Tölö sjukhus. De två döda var båda 18 år, en kvinna som dog vid skottlossningen i natt och en man som förklarades död på sjukhus på morgonen. Mannen hade skottskador i huvudet.

– Det hördes skottlossning och sedan började folk springa. En av dem hade ett sår i ansiktet och bad mig ringa en ambulans. Efter en stund hördes det mera skottlossning och en kvinna föll till marken. Efter det började jag också springa, säger 16-åringen Jani Kuronen till svenska Yle.

– Vi hann springa ett par hundra meter innan de första ambulanserna kom, säger Santeri Silvennoinen till Yle.

Låg på taket till en restaurang

Enligt vittnena låg mannen på taket till restaurangen Zoom. Därifrån öppnade han eld mot folk på och vid uteställena Amarillo, S-market och Level 5.

En del kroggäster uppges ha fått gömma sig under restaurangbord i flera timmar innan polisen släppte i väg dem.

Den misstänkte avlossade enligt vittnen minst ett 20-tal skott innan han sprang från platsen.

-Motivet är okänt. Det rör sig om ett enskilt fall, ett beklagligt sådant, säger poliskommissarien Timo Leppälä till SVT:s korrespondent Hasse Svens på plats i Hyvinge.

Han ville alltså bara skjuta folk?

-Ja, just nu verkar det så.

Misstänkt gripen efter tips

Gripandet av 18-åringen gjordes några kilometer utanför Hyvinge efter ett tips, sade polisen på en presskonferens i morse.

Gärningsmannen, en 18-årig Hyvingebo, har i polisförhör erkänt att han skjutit mot människor med ett gevär och ett salongsgevär, som han stulit ur ett vapenskåp hos en närstående person. Något motiv för sitt handlande har han inte uppgett, inte heller om han kände något av offren.

Mannen hade inte licens för vapnen och är inte känd av polisen sedan tidigare.

-Jag blev helt mållös när jag hörde om det. Hur kan nåt sånt här hända i vår lilla stad? En mycket tung början på sommaren, säger Hyvingebon Hilja Huoponen med gråt i rösten till SVT:s reporter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.