Ett armbandsur som känner av dina hjärtslag – och som är kopplat till dina lösenord i mobilen. Foto: Skärmdump från Getnymi.com

Dina pulsslag blir ditt lösenord

Uppdaterad
Publicerad

Redan idag kan man köpa mobiltelefoner som går att låsa upp med det egna fingeravtrycket. Men nya produkter på marknaden gör det nu eller snart möjligt att låsa upp både mobiltelefonen, bilen och bank-appen med hjälp av de egna hjärtslagen.

Ett litet armband som “avlyssnar” hjärtslagen och som kopplas till en app i mobiltelefonen kan agera “lösenord” och identifierare för i princip alla tjänster och lås som kan kopplas till appen.

Varje persons hjärtslag är nämligen lika unika som ett fingeravtryck, eller som mönstret i ögats iris. Det spelar ingen roll om man är “upphetsad” eller oroad, det är inte hjärtats tempo som används för identifikation, utan det unika mönstret med vilket varje människohjärta slår. Genom att “känna igen” pulsen kan armbandet garantera att rätt person får tillgång till de lösenord som man givit appen tillstånd att hantera.

Låser upp bilen

Företaget bakom armbandet ser en framtid framför sig när man låser upp bilen med armbandet, lika gärna som datorn och mobilen, och mycket annat.

Men kroppens unika signaler kan utnyttjas på fler sätt. Flera stora mobiltillverkare ligger i startgroparna att införa iris-scanning direkt i mobilerna. Det kan man göra genom att helt enkelt låta mobilens kamera “känna igen” användarens ögon.

Tekniken är inte helt klar för lansering ännu, men det ryktas en hel del om att den sydkoreanska mobiltillverkaren Samsung just har tagit beslut att skjuta upp sin lansering av iris-scanning-tekniken som tidigare varit planerad att inkluderas i nästa version av tillverkarens flaggskeppsmobil Galaxy (S5).

Även Apple har vissa patent som kan tolkas vara utformade för att möjliggöra en lansering av iris-scanning, och har redan fingeravtrycksläsning i vissa av sina mobilmodeller. Ett annat av bolagets patent pekar på just hjärtslagsigenkänning, något som skulle kunna lösas av mobilens känsliga sensor för vibrationer, men det är oklart hur långt tekniken är kommen där.

Kan stoppa mobilstölder

Om tillverkarna kan inkorporera hjärtslagssensorer i mobilen blir deras produkter plötsligt mycket svårare att stjäla. En tjuvs hjärtslag skulle nämligen vara värdelösa för att låsa upp mobilen. Och det är en utveckling som är mycket attraktiv för mobiltelefontillverkarna eftersom det finns förslag på lagstiftning, bland annat i Kalifornien, som skulle ställa nya krav på tillverkarna att göra mobilerna mer stöldsäkra.

Hjärtslagssensorer kan naturligtvis också användas till mycket annat – det första man tänker på är förmodligen träningsapparna som redan rapporterar hur många steg man har tagit, och hur långt man har sprungit.

Många av patenten från de bolag som utvecklar mobilteknik handlar just om olika sensorer som kan användas inom sjukvården. Samsung har lanserat ett armbandsur som inte mött någon större framång, men det ryktas en hel del om att Apple ska släppa en “iWatch” i år. Den skulle kunna innehålla just sådana sensorer och kopplas till bolagets övriga apparater och appar i mobilen.

Larmar själv

Företrädare för appar inom hälso- och sjukvården talar sig just nu varma för en framtid där mobilen håller koll på din hälsa, och för funktioner där apparaterna själva kan varna användaren (eller patienten) när signalerna ger sig till känna – och kanske även kontakta doktorn.

En sådan apparat skulle exempelvis kunna larma sjukvårdspersonal automatiskt vid en hjärtinfarkt – och inkludera information om var personen befinner sig, samt skicka ljud- och video-strömmar direkt till ambulanspersonalen. Eller så skulle de kunna hindra personer som är mycket upprörda från att publicera saker och ting på nätet som de senare kan tänkas ångra.

Framtid som cyborger?

Applikationerna för sådana sensorer är helt enkelt så lockande att det är rätt riskfritt att förutspå en nära framtid där en mängd nya sensorer byggs in i våra populära bärbara datorer. Frågan är när gränsen går för att vi ska kunna kallas cyborger? Och kommer de nya sensorna att skapa en ny övervakningsdebatt – när de som avlyssnar till och med skulle kunna få tillgång till våra hjärtslag – som kan avslöja mycket om hur man mår för tillfället?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.