Baileys – i Kamerun skäl nog att i lagens mening betraktas som homosexuell, och därmed kriminell. Bilden till höger är från en Prideparad i ett annat land, och personen har ingen koppling till händelser i artikeln. Foto: TT

Drack Baileys – dömdes för homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Att dricka chokladlikören Baileys kan ge dig fem års fängelse i Kamerun. I alla fall om du är man – eftersom du då i lagens mening kan antas vara homosexuell, vilket är olagligt.

I det centralafrikanska landet Kamerun är det olagligt att ha sex med en person av samma kön. Straffet är upp till fem års fängelse, och en enkel misstanke kan räcka till att man befinns skyldig, utan beviskrav från åklagarsidan.

Michel Togue är en kamerunsk försvarsadvokat som har försvarat många män och kvinnor som har anklagats för att vara homosexuella. I en intervju med den amerikanska liberala nyhetsbloggen Think Progress berättar han om sina erfarenheter. Enligt Togue ligger många gånger stereotyper och rättsväsendets fördomar till grund för fällande domar.

Kläder, yrke och dryckesvanor kan fälla

Som exempel tar han upp att om en person klär sig i kläder som är mer traditionellt förknippade med det motsatta könet, kan det räcka som bevis för att personen har haft homosexuellt sex. Detsamma gäller yrkesval. En manlig frisör, till exempel, kan få sitt yrke använt som argument emot sig i rätten.

Togue minns också ett särskilt fall, där hans klient, en man, dömdes för homosexualitet enbart för att han druckit Baileys chokladlikör. Domaren ansåg helt enkelt att det var något bara kvinnor drack.

Få grips på bar gärning

Michel Togue menar att väldigt få grips på bar gärning medan de har sex. Det är som sagt själva den sexuella akten som är kriminaliserad i Kamerun.

– För att ertappa två personer med att ha sex måste du också bryta mot lagen. Du måste göra intrång i deras privatliv, vilket också är brottsligt, säger han.

När detta händer, att polisen bryter sig in hos någon, hamnar dock sällan någon skuld hos polisen, fortsätter Togue, utan alla rättsliga påföljder riktas mot det ertappade paret.

Anges ofta av närstående

Homosexualitet är väldigt laddat i Kamerun, och många som grips och döms pekas ut av sina grannar eller familj. Det händer även att en svartsjuk person kan anmäla sin före detta älskare, men detta har i alla fall en gång resulterat i att även anmälaren greps, berättar Michel Togue.

Den konservativa katolska kyrkans stora inflytande i Kamerun spelar stor roll i att upprätthålla diskrimineringen mot hbtq-personer, men Togue blir upprörd när hans landsmän uppger att homosexualitet går emot landets nationella kultur och traditioner.

– Se på ett land som Gabon. Vi delar samma kultur och traditioner... men i Gabon är inte homosexualitet ett brott! Kan du tro det?

Hot mot hiv-vården

Även sjukvården i Kamerun blir lidande av det stigmat kring homosexualitet, menar Togue. Särskilt smittspridningen av hiv har blivit svårare att stoppa.

– De kan inte gå till sjukhuset för vare sig behandling eller provtagning eftersom det är rädda, säger Michel Togue.

Han berättar om ett fall där en man erkände för en sjuksköterska att han hade haft sex med en annan man, och att sköterskan då tipsade polisen om honom.

”En homosexuell är vår bror, vår syster”

Michel Togue är dock ända optimistisk för landets framtid. När utbildningsnivån i landet höjs ökar kameruniers förståelse för mänskliga rättigheter, sexualitet och rätten till privatliv. Han hoppas att hans landsmän ska lära sig omfamna och acceptera varandras olikheter.

– En homosexuell person är vår vän, vår bror, vår syster, en del av vår familj. Det är ingen främling som kommer utifrån, säger Michel Togue.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.