Valaffischer i Kairo inför presidentvalet. Foto: Scanpix

Egyptens första fria presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i Egypten i dag är historiskt. För första gången någonsin får egyptierna själva välja sin president.

Totalt är det 13 kandidater (varav en nyligen hoppat av men officiellt fortfarande kandiderar) som ställer upp i valet. En av favoriterna är Amr Moussa, tidigare utrikesminister och generalsekreterare för Arabförbundet. Han är sekulär och säger att han tänker satsa på fattigdomsbekämpning. 4 av 10 egyptier lever under fattigdomsgränsen, två dollar om dagen.

Att han är populär beror mycket på hans långa erfarenhet och att han är ett känt ansikte för de flesta egyptier.

Presidentval i Egypten 2012

En annan favorit är Abdel Moneim Aboul Fotouh, en moderat islamist som nu är oberoende men som tidigare tillhörde toppskiktet inom Muslimska brödraskapet. Han vill satsa på de unga och säger att om han blir president ska han utse en vicepresident som är under 40 år.

En tredje är Mohammed Morsi, Muslimska brödraskapets kandidat. Brödraskapet vann ju parlamentsvalet i november förra året men många egyptier har tappat förtroende för organisationen eftersom många anser att de inte håller vad de lovar och inte åstadkommit något i parlamentet.

Ytterligare en huvudkandidat är Ahmed Shafiq, som var flygvapenchef under den tidigare presidenten Hosni Mubarak och som senast var premiärminister i den gamla regimen. Han kan komma att vinna många röster från före detta Mubarakanhängare som inte vill ha någon islamist på presidentposten.

Många av de unga revolutionärerna i Egypten är redan väldigt missnöjda med presidentvalet. Ingen av kandidaterna är kvinna och alla huvudkandidater är män över 60 år. Många unga tänker dessutom bojkotta valet, eftersom det äger rum samtidigt som militären styr landet. 

Presidentvalet sker 23-24 maj. Ungefär 50 miljoner människor är röstberättigade. Om någon får över hälften av rösterna blir han president. Annars väntar en andra valomgång, den 16-17 juni, mellan de två som fått flest röster. Resultatet presenteras den 21 juni.

Vem som än vinner valet står inför samma stora utmaningar. Att få igång ekonomin, skapa nya jobb och återställa lag och ordning. Säkerheten i landet är viktigt inte minst för att få tillbaka turisterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet