Protester i Barcelona, fredag 8 juni. Foto: Scanpix

SVT i Spanien: ”En enorm prestigeförlust”

Uppdaterad
Publicerad

Spanien – eurozonens fjärde största ekonomi – kan redan i helgen behöva be om nödlån. Uppgifterna om landet tyder på att läget är akut, säger SVT:s utsände i Madrid, Bert Sundström.

Till skillnad från tidigare nödlån ska enligt Reuters källor stödet till Spanien vara riktat enbart mot banksektorn. Det är inte landets budgetunderskott som är problemet utan bankernas enorma utlåning till fastigheter som sedan rasat i värde.

-Inga beslut är fattade i frågan eftersom vi måste ta hänsyn till proceduren och invänta siffror från de olika kreditvärderingsinstituten, säger Spanien vice premiärminister Soraya Saenz.

Eurokrisen

Uppgifter från IMF om en ännu inte officiell rapport som presenteras på måndag säger att det krävs minst 40 miljarder euro, kanske 100, för att få ordning på bankväsendet i Spanien.

-Läget är nog ganska akut. Den spanska regeringen har stretat emot i över ett års tid, nu mer eller mindre öppet säger de att de inte har pengar att kunna gå in och rädda banker som har det illa ställt – det betyder att det är akut, säger SVT:s utsände i Madrid Bert Sundström i Aktuellt.

Samtidigt har uppgifterna dementerats i dag, hur ska man tolka det?

-För Spanien är det en enorm prestigeförlust att tvingas be om pengar utifrån. Både den här regeringen och den förra har sagt att ”vi klarar det här själva”, säger Bert Sundström.

Enligt Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, skapar osäkerheten om framtiden oro.

-När det är ett så stort land som kan behöva stöd, då skapas osäkerhet för vi vet inte var utvecklingen stannar. Om huspriserna faller ytterligare så drabbas bankerna ännu mer, säger Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, till SVT.

Ökat hopp om att Spanien ska söka EU-hjälp för landets krisbanker bidrog till en uppgång på New York-börserna som steg på fredagen. Men trots det fortsätter osäkerheten i eurozonen att tynga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet