– Från och med nu har de mellan-koreanska relationerna gått in i ett krigstillstånd och alla ärenden som rör de två Koreastaterna ska hanteras utifrån reglerna för krig, heter det i ett budskap som gick ut till på lördagen.
Genom uppsägningen av vapenvilan är det i teorin öppet för återupptagande av fientligheterna. Observatörer konstaterar samtidigt att det inte är första gången Nordkorea reagerar på det här sättet.
– Det här är verkligen inte ett nytt hot, bara en del av en serie provocerande hotelser, kommenterar Sydkoreas återföreningsminister i ett uttalande.
Några anmärkningsvärda trupprörelser har inte heller synts längs gränsen, säger försvarsministern i Seoul.
Tekniskt sett har det rått krigstillstånd mellan de två länderna sedan kriget 1950-1953, eftersom striderna då upphörde genom en vapenvila och inget fredsavtal slutits sedan dess.
Varning för kärnvapenkrig
Lördagens uttalande innehåller också en varning för att varje militär provokation nära nordkoreanskt land eller vatten leder till ”en fullskalig konflikt och kärnvapenkrig”.
– Det långvariga tillståndet av varken fred eller krig på Koreahalvön är slutligen över, skriver KCNA.
Senare under lördagen kom ett nytt hot från Nordkorea. Det gäller den gemensamma industrizonen vid gränsen till Sydkorea som Nordkorea nu hotar att stänga, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. Zonen är en källa till hårdvaluta eftersom hundratals sydkoreanska arbetare passerar det tungt militariserade området varje dag. Området har setts som den sista symbolen för samarbete mellan de två länderna.
Pyongyangregeringen meddelade tidigare i mars att landet, i protest mot Sydkoreas och USA:s gemensamma krigsövning, river avtalet om vapenvila och andra bilaterala fredsöverenskommelse som undertecknats med regeringen i Seoul.
Vapenvilan antogs av FN:s generalförsamling och både FN:s säkerhetsråd och Sydkorea har förkastat Nordkoreas ensidiga agerande.
USA tar hotet på allvar
USA tar Nordkoreas besked om krigstillstånd på allvar även om det ingår i ett bekant mönster, säger presidenthögkvarteret i Washington i ett uttalande.
– Vi har sett rapporter om ett nytt och okonstruktivt uttalande från Nordkorea, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset.
– Vi tar dessa hot på allvar och förblir i nära kontakt med våra sydkoreanska allierade. Man bör också notera att Nordkorea har en lång historia av krigisk retorik och hot. Dagens uttalande följde detta bekanta mönster, säger Caitlin Hayden och framhåller att USA är helt kapabelt att skydda sig och sina asiatiska bundsförvanter.
Vägen mot fred för Nordkoreas del är klar – nämligen att upphöra med krigsretoriken, avbryta sitt kärnprogram och sätta sitt folk främst.
Hayden säger att USA fortsätter att vidta ytterligare åtgärder mot Nordkoreas hot, bland annat att förstärka med fler markbaserade jaktflygplan och tidig radarvarning.
– Vi samordnar oss med inte bara våra allierade utan också med Ryssland och Kina som har ett väsentligt intresse av att lösa situationen fredligt.
Högsta beredskap
Nordkorea försatte sin krigsmakt i högsta beredskap efter inledningen på militärövningen hos grannen i söder i början av mars och har nästan dagligen hotat att angripa både Sydkorea och USA. Men få tror att Nordkorea skulle riskera ett fullskaligt krig.
– Jag tycker att man ska vara lite mer oroad, men jag tror inte att det kommer att bli fullskaligt krig, säger John Rydqvist som leder Asienprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.
Han varnar dock samtidigt för att det upptrappade tonläget kan innebära en fara för en militär eskalation.
– Varje litet steg av förändring av status quo leder till en osäkerhet. Det är en förändring av något som vi har kunnat hålla balanserat, utan att det har blivit krig, i 55-60 år. Osäkerhet skapar potential för missförstånd, som i sin tur kan rulla iväg och leda till en militär eskalation, säger John Rydqvist.
Enligt Niklas Swanström, Nordkoreaexpert vid oberoende Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, har relationerna mellan länderna försämrats betydligt de senaste veckorna.
– Skillnaden den här gången är att retoriken är betydligt hårdare. Man har sagt upp fredsavtalet och man har också tagit bort kommunikationslinjerna mellan Nord och Syd. I dagsläget har vi egentligen inga kommunikationslinjer mellan de två aktörerna och det är väldigt, väldigt oroande, säger Niklas Swanström till SVT Nyheter.
Soldater i maktdemonstration
Tiotusentals soldater och studenter samlades på långfredagen i Pyongyang för att visa sitt stöd för ledaren Kim Jong-Uns hot om attacker.
I snörräta rader stod soldater och studenter i identiska kläder och lyssnade till det politiska budskapet som dånade ut över det gigantiska torget.
– Med konkreta militära åtgärder ska vi visa arméns och folkets beslutsamhet att försvara landets suveränitet och den högsta ledningens integritet, sade partisekreteraren Mun Kyong Dok.
Soldaterna svarade genom att utföra synkroniserade knytnävsslag, slag mot väst och de hot som den politiska ledningen målat upp.
Uppvisningen i nationell enhet kom sedan ledaren Kim Jong-Un försatt Nordkoreas robotstyrkor i högsta beredskap.
Enligt KCNA fattades beslutet efter amerikanska bombflygövningar med smygarplanet B 2 över Sydkorea på torsdagen och efter konsultationer med höga militärer.
Bilder från Kim Jong-Uns möte med ledningen för de strategiska robotstyrkorna var konstruerade för att sända världen ett budskap. En tydligt tydbar text på uppmonterade ritningar löd ”De strategiska styrkornas plan för att slå till mot USA:s fastland.” I bakgrunden syntes kartor över USA:s västkust.
(TT/SVT)