Det visar siffror som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) fått fram.
I Sverige handlar det mest om räkor som har köpts upp för att förstöras.
– Det här visar hur skruvat och helt felaktigt EU:s fiskepolitik fungerar, säger Christofer Fjellner.
Enligt nuvarande regler fastställer EU:s fiskeministrar lägstapriser och om priserna är lägre går EU:s fiskefond in och stödköper.
Fisk och skaldjur som köps på detta sätt ska sedan ”tas bort från marknaden” och ”destrueras”. Det betyder att fisken slängs som fiskrens och avfall.
Inom hela EU stödköptes 17 800 ton fisk och skaldjur år 2009. Allra mest handlar det om stödköp från de stora spanska och franska fiskeflottorna.
Räkor förstörs i Sverige
I Sverige stödköptes och förstördes år 2009 34 ton, det mesta räkor. Sen dess har stödköpen i Sverige nästan helt upphört eftersom priserna ligger klart över lägstagränserna, och också inom EU som helhet minskar stödköpen.
I dag är lägstapriset för räkor 48 kronor per kilo, men eftersom snittpriset på räkor vid fiskauktionerna på Västkusten i dag ligger på runt 150 kronor per kilo har det inte varit aktuellt med stödköp de senaste två åren.
Mycket beror på att räkimporten från Norge har minskat, och då har priskonkurrensen från norska räkor minskat i Sverige.
Yrkesfiskarna godtar ändring
Yrkesfiskarna ser lägstapriser och stödköpen som ett socialt skyddsnät, men de svenska yrkesfiskarna godtar att systemet ändras.
– Vi förstår att det här ett dömt system politiskt, säger Henrik Svenberg, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.
– Vi har nu bra efterfrågan på högkvalitativ fisk och skaldjur från våra vatten, så för vår del behövs inte den här typen av prisreglering längre, säger han.
Motstånd mot förändringar
I höst diskuterar EU-parlamentet ändringar av fiskepolitiken, som av många kritiseras för att driva fram överfiske och utfiskning. Senare i höst blir det förhandlingar med EU-ländernas fiskeministrar som tillsammans med EU-parlamentet ska besluta om en ny fiskepolitik.
– EU-kommissionen föreslår att stödköpen ska upphöra, men 14 regeringar av EU:s 27 har förslagit att systemet ska vara kvar, så det finns ett enormt motstånd mot förändringar, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).