François Hollande, Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt på bilder tagna i Bryssel i går. Foto: Scanpix

Samtal med USA – Reinfeldt nobbar

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland och Frankrike ska ta ett gemensamt initiativ till bilaterala samtal med USA, men Sverige avvaktar.

Först efter midnatt avslutade EU-ledarna toppmötets första dag. Då hade de ägnat många timmar åt att diskutera de senaste uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på Angela Merkel. Redan före mötet gick Frankrikes president François Hollande i taket över att miljontals fransmän avlyssnats och både han och Merkel har protesterat till USA:s president Barack Obama.

Fransk-tyskt initiativ

Nu ska de båda ta initiativ till bilaterala samtal med den amerikanska regeringen. Samtalen ska syfta till en gemensam överenskommelse om hur man ska hantera information som fås fram genom signalspaning, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på en nattlig presskonferens.

USA:s avlyssning

Sverige deltar inte

Även andra EU-länder ska kunna ansluta sig till det tysk-franska initiativet, men det är inte aktuellt för svensk del. Åtminstone inte nu.

– Det har inte presenterats grunder för vad samtalen ska handla om eller vad de eventuellt landar i för slutsatser. Då tycker inte jag att jag, på så knapphändig information, kan meddela att Sverige deltar, sade Reinfeldt.

Oacceptabelt

På väg in till mötet på torsdagen var det närmast en unison kör av ”oacceptabelt!” som hördes från de 28 EU-ledarna.

– Det är inte acceptabelt att spionera på vänner, slog Angela Merkel fast.

Även Reinfeldt tycker att NSA ska hålla sig borta från Merkels mobiltelefon.

– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare, sade Reinfeldt.

Migration

På fredagen ska ännu en brännhet fråga avhandlas på toppmötet – situationen för migranter i EU. Efter flyktingkatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa kräver en grupp Medelhavsländer med Italien och Malta i spetsen att övriga EU-länder ska visa solidaritet och stödja dem.

Andra länder, bland andra Sverige, menar att solidaritet också kan ses som att ta sitt ansvar och ta emot flyktingar. I dag är det i princip fem av 28 EU-länder som tar emot kvotflyktingar. Skulle alla länder ta emot dem i samma utsträckning som Sverige gör, kunde uppemot 100 000 människor erbjudas plats i EU, brukar den svenska regeringen hävda.

Inga konkreta beslut väntas på toppmötet, men frågan kan ändå leda till långa diskussioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet