I går avslöjade The Guardian att 35 världsledare kan ha avlyssnats av NSA. I ett uttalande från dagens toppmöte skriver EU-ledarna att de är ”djupt oroade” över uppgifterna om avlyssningen.
Samarbete över nationsgränserna är en nödvändig del i kampen mot terrorism, där underrättelsetjänsten utgör en väsentlig del. Men de tillägger att samarbetet kräver tillit länderna emellan. Saknas den tilliten försvåras samarbetet.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som var den förste vars namn avslöjades ha stått på avlyssningslistan har tidigare sagt att detta försvårar samarbetet med USA.
– Det är inte acceptabelt att spionera på vänner, slog Angela Merkel fast på väg in i gårdagens möte i Bryssel.
Nobbar USA-samtal
Även Reinfeldt tycker att NSA ska hålla sig borta från Merkels mobiltelefon.
– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare, sade Reinfeldt.
Men när Frankrike och Tyskland gick ut med att man planerar att samtala med USA om avlyssningen, tilsammans med andra länder, valde Sverige att avvakta.
– Det har inte presenterats grunder för vad samtalen ska handla om eller vad de eventuellt landar i för slutsatser. Då tycker inte jag att jag, på så knapphändig information, kan meddela att Sverige deltar, sade Reinfeldt.