Rapporterna om USA:s underrättelsetjänst NSA:s datainsamling i allierade länder är överdrivna, sade NSA:s chef Keith Alexander vid en utfrågning i representanthuset i natt svensk tid.
– Det är information som vi och våra Nato-allierade har samlat för att försvara våra länder och stötta militära operationer, sade han, och tillade att USA får ”ta smällarna” men att det är viktigare att skydda landet.
Alexander fick stöd av Dianne Feinstein, underrättelseutskottets ordförande. Enligt Feinstein kommer information från underrättelsetjänster i länder som Frankrike och Tyskland. Det handlar om att samla data om Nato-områden i krig, som Afghanistan, hävdar hon.
Nya uppgifter från Snowden
Kommentarerna följer avslöjanden om att 70 miljoner franska och 60 miljoner spanska telefonsamtal avlyssnats av NSA – något som skakat Europa de senaste dagarna och förvärrat den redan frostiga relationen mellan USA och EU.
Uppgifterna kommer från dokument som den landsflyktige amerikanske avslöjaren Edward Snowden gett till franska och spanska medier.
USA:s högste spionchef James Clapper avfärdade tidigt uppgifterna som ”felaktig och vilseledande information”. Senare kom alltså uppgifter om att det är de båda ländernas egna underrättelsetjänster som stått för avlyssningen av telefonsamtalen.
Vill inte skada relationerna
Amerikanska myndighetskällor säger till tidningen Wall Street Journal att Snowdens dokument har feltolkats. I själva verket visar handlingarna avlyssning som utförts av de franska och spanska underrättelsetjänsterna och sedan delats med NSA. Enligt källorna ska varken avlyssningen också endast ha skett utanför det egna landets gränser.
Anledningen till att NSA inte officiellt gått ut med den europeiska inblandningen, ska enligt källorna vara att man inte ytterligare vill försämra möjligheterna till framtida samarbete.
Varken NSA, Frankrike eller Spanien har kommenterat de nya uppgifterna.
Kina: Vidtar åtgärder
Trots att den amerikanska underättelsetjänsten försöker tona ned rapporterna är oron stor på flera håll i världen. Kina går nu ut med att man kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda information i landet efter avslöjandena om NSA:s övervakning. Det uppger en taleskvinna för utrikesdepartementet till Reuters.
– Kina är oroat över de fortlöpande avslöjandena om övervakning och följer utvecklingen noga, sade Hua Chunying, men ville inte kommentera i vilken mån den kinesiska regimen själv ägnar sig åt kommunikationsövervakning, skriver Reuters.