Tekniken för att känna igen ansikten och automatiskt sortera dem, ”tagga”, ifrågasätts. Foto: SVT

Facebook misstänks bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska datainspektionerna har nu gått samman för att utröna om Facebooks nya funktioner bryter mot lagen. I höst hålls möte med Facebook om frågan.

Datamyndigheterna i de nordiska länderna ifrågasätter nu Facebook, och menar att vissa funktioner kan vara olagliga.

Att lagra känsliga privata ”personuppgifter” i ett dataregister, som Facebook gör, är inte helt oproblematiskt ur ett lagligt perspektiv. Bland annat måste man som användare tydligt godkänna vilken typ av information som man låter Facebook lagra.

Facebooks börsintroduktion

Utreds på Irland

-Själva frågan om Facebook är lagligt handläggs nu av den irländska datainspektionen. De har redan gjort en första stor utredning i frågan och vi har också vänt oss till dem när det gäller vissa nya funktioner på Facebook förklarar Björn Erik Thon, generaldirektör för den norska Datainspektionen.

Det är den norska datainspektionen (Datatilsynet) som driver ärendet mot Facebook gemensamt för de nordiska länderna. Det senaste som myndigheterna reagerat på är bland annat att Facebook lagrar privata chattar och söker på vissa ord.

-Ja, det ser jag som väldigt problematiskt och nu har vi sagt från norsk sida att det är ett agerande som antagligen är olagligt. Man ska inte övervaka privat kommunikation. De som loggar in på Facebook tror på att deras privata kommunikation där förblir anonym och att Facebook inte övervakar den, säger Björn Erik Thon.

Taggad mot sin vilja

Den andra nya funktionen som datamyndigheterna reagerat på är tekniken för att känna igen ansikten på bilder och automatiskt sortera, ”tagga”, bilderna med namn på de personer som finns på bilderna. En person som råkar förekomma på en bild, i en situation där man kanske inte vill synas, kan då automatiskt bli taggad mot sin vilja, menar norska Datainspektionen.

Sådan teknik finns sedan tidigare, men om Facebook använder den automatiskt på alla sina miljarder bilder så menar datainspektionen att det hotar den personliga integriteten på ett sätt som också skulle kunna bryta mot lagen. Detta eftersom personer som ”taggas” inte behöver ha godkänt det, vilket kan vara problematiskt i synnerhet när det gäller vissa foton.

-Det laddas upp över 200 miljoner bilder om dagen på Facebook. Om sådan här teknik används så vill vi veta hur Facebook tänker sig att det ska ske utan att folk blir taggade mot sin vilja, säger Björn Erik Thon.

Han anser också att Facebook måste ge ett besked om hur Facebook kommer att använda bilderna i sin enorma bildbank i framtiden.

-Det är en av de sakerna som vi är intresserade att diskutera med Facebook, hur de har tänkt att använda alla miljarder bilder som de lagrar. Om de tänker använda bilderna för att rikta reklam till personer beroende på deras utseende till exempel. Och om man i framtiden kommer i en situation där bilderna på Facebook blir offentligt tillgängliga så har vi flyttat gränserna för privatlivet många steg i fel riktning, säger Björn Erik Thon.

”Ett missförstånd”

Björn Erik Thon vill att Facebook ska ge garantier för framtiden och nästa steg blir ett möte mellan Datainspektionerna och Facebook i månadsskiftet september/oktober. Men från Facebooks sida vill man inte gå med på att det råder någon oenighet.

-Mycket av den här kritiken bygger på missförstånd. Som användare kommer man kunna gå in i sina inställningar och stänga av automatisk taggning av bilder till exempel. Och man kan alltid gå in och ta bort en tagg på en bild. Ingenting sker mot användarnas vilja, säger Jan Fredriksson, informationsansvarig för Facebook i Norden.

Jan Fredriksson vill också tona ner de möten som pågår mellan de europeiska datainspektionerna och Facebook.

-Det handlar mer om att vi kommer att informera om våra funktioner för att reda ut missförstånd. Det är inte fråga om förhandlingar.

Följa lokala lagar

Jan Fredriksson vill dock i nuläget inte ställa upp på en bandad intervju med SVT. Men han får visst stöd från en del oberoende experter inom teknikbranschen, där det finns en skepsis mot Datainspektionens agerande i fallet Facebook.

-Jag tycker att Datainspektionen drar i nödbromsen lite väl lätt när det gäller ny teknik. Man ska också komma ihåg hur mycket nytta teknikutvecklingen gör, säger Magnus Höij, chefredaktör på tidningen Internetworld.

I slutet av augusti beräknas Facebook komma upp till den hisnande siffran en miljard användare över hela världen. Om de nordiska ländernas datamyndigheter har något att säga till om mot företaget återstår att se.

– Facebook har som ambition att följa lokala lagar, så är det. Sedan om den nordiska lagarna ställer andra krav än övriga europiska ländernas lagar så får vi se hur vi kommer agera, säger Jan Fredriksson, informationsansvarig för Facebook.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet