Foto: Scanpix

FN-chefen kräver utredning

Uppdaterad
Publicerad

FN-chefen Ban Ki-Moon vill utreda gårdagens attack i Damaskus och får stöd från flera håll.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ”är chockad” över uppgifterna om gårdagens gasattack i Damaskus, uppgav hans talesperson Eduardo del Buey under ett pressmöte som hölls vid 18-tiden i New York. Även Baracka Obama uttrycker bestörtning.

-Det vi har sett är helt klart ett tecken på en stor allvarlig händelse, sa USA:s president Barack Obama i en intervju med CNN.

Syrienkriget

Enligt del Buey kommer Ban Ki-Moon att låta genomföra en grundlig utredning av gårdagens händelser i Syrien. FN:s generalsekreterare vill även att den syriska regeringen omedelbart ska ge FN-observatörerna möjlighet att undersöka området där den ägt rum.

– Generalsekreteraren upprepar att allt användande av kemiska vapen av någon sida, oavsett vilka förhållanden som råder, innebär ett brott mot internationell humanitär rätt, sa Eduardo del Buey till den samlade pressen.

Krav på utredning

Även Navi Pillay, högkommissarien för mänskliga rättigheter i FN:s genralförsamling, krävde i ett uttalande under dagen att gårdagens attacker utreds.

– Användandet av kemiska vapen är förbjudet enligt internationell rätt, och detta förbud råder under alla förhållanden.

I sitt uttalande kallade Pillay även anklagelserna om att kemiska vapen används under gårdagens attacker för ”mycket allvarliga.”

Inte helt säkra

USA:s utrikesdepartement säger i ett uttalande i kväll att man ännu inte kan vara helt säker på att kemiska vapen använts vid attacken, men konstaterar att det vore ”fasansfullt och en flagrant upptrappning” om så skett.

Departementet tillägger att man betvivlar att rebellerna har förmåga att sätta in kemiska vapen i striderna.

President Barack Obama har beordrat USA:s underrättelsetjänster att snabbt utreda rapporterna om kemvapenattacken.

Obamas administration pressas just nu från många håll att kraftfullt agera mot Syrien. Om det visar sig att kemvapen använts av Assad-regimen går det över den ”röda linje” USA tidigare uttalat i frågan, och skulle i så fall kunna leda till ett amerikanskt ingripande.

Diskussioner kring attacker

Åke Sellström, chef för den FN-grupp som skall utreda den eventuella användningen av kemiska stridsvapen i Syrien, har träffat representanter för den syriska regimen och då diskuterat både onsdagens och tidigare påstådda kemvapenattacker, meddelar en talesman för FN.

Även om FN:s säkerhetsråd inte uttalat krav på en inspektion upprätthåller västländer trycket på en inspektion för att klarlägga om kemvapen brukats.

Även Syriens uppbackare Ryssland tycks öppna för en roll för FN:s experter – med regimens godkännande. Om de får den rollen återstår att se.

– Den som på platsen reser hinder mot en inspektion skulle ju ådra sig en del misstankar – berättigade eller inte. Det kan vara så att endera eller båda parter säger att de inte kan garantera inspektörernas säkerhet, säger förre vapeninspektören Hans Blix.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet