Barn används som mänskliga sköldar

Uppdaterad
Publicerad

Barn har till exempel tvingats att åka på stridsvagnar för att hindra oppositionsstyrkor från att attackera. De har även torterats.

-Sällan har jag sett sådan brutalitet mot barn som i Syrien, där flickor och pojkar grips, torteras, avrättas och används som mänskliga sköldar, säger Radhika Coomaraswamy, FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter som just återvänt från Syrien, till AFP.

Enligt BBC, som också intervjuat Coomaraswamy, har sändebudet aldrig sett en sådan situation, där barn inte skonas.

Syrienkriget

-Många tidigare soldater pratade om att skjuta in i civila områden och hur de såg barn, unga barn, dödas och lemlästas, säger Coomaraswamy, som i dag ska presentera sin rapport.

-Vi är verkligen chockade.

Barn torteras

Coomaraswamy säger till BBC att hon träffat barn som blivit torterade och som fortfarande bar märken efter det. Piskning med tunga elsladdar, bränning med cigaretter och el-chocker ska ha varit några av metoderna.

-Dödande och lemlästande av barn i korseld är något vi ser i många konflikter, men denna tortyr av barn i fångenskap, barn så unga som 10 år, är något exceptionellt som vi inte riktigt sett på andra platser.

FN-sändebudet kritiserar även rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA) som hon säger har rekryterat barn för främst uppdrag inom service och sjukvård men ändå ”vid fronten”.

”Får inte gå obemärkta förbi”

-När man ser uppgifterna samlade så ser man hur omänskligt det är. Man får en tydlig bild av den hemska situationen för barn i Syrien, säger Minja Peuschel, expert på barn i krig och konflikter vid Rädda Barnen, om FN-rapporten.

-De här övergreppen får inte gå obemärkt förbi. De måste lyftas, för barnens skull.

Det viktigaste just nu är att våldet i Syrien får ett slut. Sedan handlar det om att stötta barnens familjer, om de finns kvar, och att bistå med hälsovård, juridisk hjälp och psykosocial hjälp, enligt Peuschel.

-För barnen är det viktigt att man officiellt visar att det som skett är fel, att det blir tydligt från samhällets sida.

Befarar ny massaker

Amerikanska UD:s taleskvinna Victoria Nuland säger enligt BBC att det finns farhågor om att regeringsstyrkor förbereder ännu en massaker i den syriska staden  al-Haffa. Enligt BBC har statlig syrisk tv spelat upp inspelningar av vad som påstås vara avlyssnade telefonsamtal mellan rebeller, där de diskuterar att genomföra en massaker i al-Haffa, filma den och skylla på regimen.

FN-chefen Ban Ki-Moon kräver att FN får tillträde till  al-Haffa, efter vad han kallar en farlig intensifiering av konflikten i landet.

Ban skriver i ett uttalande att regeringsstyrkornas operationer mot Homs och helikopterangreppen mot andra städer har kostat många civila livet.

Lokalbefolkning och aktivister säger att attackhelikoptrar beskjutit oppositionens ställningar i staden med 30.000 invånare nära gränsen till Turkiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet