Förarlösa plan ska stoppa tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

Förarlösa små flygplan har blivit naturvårdarnas nya vapen i kampen mot tjuvjägare i Afrika. Den hänsynslösa jakten på elefanter och noshörningar ser ut att slå nya dystra rekord.

Ett eldrivet förarlöst plan, med 1,2 meters vingbredd, ska inom kort skickas till reservatet Selous i södra Tanzania för att leta tjuvjägare med sin kamera.

– Vi tänker att vi ska använda den redan i höst. Nu börjar nämligen tjuvjakten gå upp där nere, när det är torrtid där. De håller på att träna för fullt därnere att manöverera planet, läsa bilder och ta fram system för hur man ska använda detta, säger Allan Carlsson, elefantexpert på WWF, som ligger bakom satsningen.

Flyger automatiskt

Planet, som kostar omkring 200.000 kronor, kan vara i luften cirka 45 minuter och kan flyga flera mil på den tiden. Men det kommer troligen att programmeras för att täcka av ett mindre område som parkvakterna vet är intressant för tjuvjägare.

Planet kan filma men tar stillbilder med jämna mellanrum som kan sättas samman och snabbt granskas i ett datorprogram. Förarens ser ingen realtidsbild på marken utan bilderna måste laddas över när planet landat. När planet provflögs nyligen över ett reservat upptäcktes en grupp tjuvjägare vid en flod.

Elefanter i fara

Tjuvjakten på elefanter och noshörningar har exploderat de senaste åren och är nu på nivåer som hotar stammarnas överlevnad. Över ofattbara 30.000 elefanter kommer enligt WWF i år att skjutas i Afrika för elfenbenets skull, elfenben som smugglas via Thailand till framför allt Kina. En bete kan vara värd uppemot en miljon kronor.

– Får vi inte broms på det här i dag så har vi vilda elefanter som strövar fritt i högst tio år till. Sedan är stammen helt sönderskjuten, säger Allan Carlsson.

Skjuts två noshörningar om dagen

Siffrorna för noshörning är lika illa. Redan har 618 skjutits i år, och snart passeras fjolårets dystra rekord på 668. Nu skjuts mer än två om dagen i Sydafrika där de flesta noshörningar lever. Noshörningarna jagas för hornens skull och det är nu mer värt än guld. Prisen i Asien bedöms ligga på omkring 750.000 kronor kilot.

I Vietnam och Kina tros hornen helt grundlöst bota sjukdomar och lindra baksmälla. Det har också blivit en statussymbol för nyrika att blanda i drinkar till exempel.

– Tjuvjakten på noshörning är ju värre än någonsin, trots samarbetsavtalet mellan Sydafrika och Vietnam, säger Allan Carlsson.

Men allt är inte nattsvart, vissa framgångar sker ändå i kampen mot tjuvjägarna.

– Vi ser vissa förbättringar, tull och polis har gjort fler och större beslag, men vi har inte kommit år syndikaten som jobbar med detta.

Plan förbereder parkvakter

Reservaten i södra och östra Afrika är stora och det är svårt och dyrt att övervaka. Tungt beväpnade tjuvjägare med utrustning för att se i mörker är snabba att slå till innan vakter hinner komma fram. Det beskrivs som ett livsfarligt krig mot organiserade ligor.

Förarlösa plan provas nu i flera afrikanska länder och kan kanske ge parkvakterna en avgörande fördel.

– Tidigare har de här patrullerna gått in utan att veta vad som finns framför dem. Nu kan de skicka in planet och få all information och sätta in rätt insats och rädda liv, avslutar Allan Carlsson, WWF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.