Att handla av lokala försäljare är ett bra sätt att stödja den inhemska ekonomin i landet man besöker samtidigt som man får med ett minne från äventyret.
Men på många marknader finns gott om varor tillverkade av djur och växter som finns med på den internationella CITES-listan över utrotningshotade arter och som därför kräver tillstånd för att få föras in i Sverige.
Många tar med sig skinn hem
– Man ska alltid ta reda på vad varan är tillverkad av. Är man det minsta osäker är det bättre att låta bli att köpa. Den som tar in varor från hotade arter riskerar både böter och fängelse om det upptäcks i tullen och det bidrar framförallt till den fortsatta utrotningen, säger Andrea Ljung, handläggare på Jordbruksverket till TT.
Tullen på Arlanda gör varje år ett 30-tal beslag av olagliga souvenirer och varor som utlandsresenärer köpt med sig. Plånböcker och skärp i reptil- och elefantskinn är vanligt, liksom masker och lådor gjorda av regnskogsträ.
”Många blir generade”
Ett av de vanligaste beslagen är dock spritflaskor med ormar i, en populär souvenir hos resenärer som varit i Thailand och Vietnam. Inte sällan innehåller flaskorna en kobraorm som finns med på CITES-listan.
– Man köper en cool grej och när det uppdagas att den tillverkats av utrotningshotade arter blir många väldigt generade, de är ofta inte alls medvetna om det, säger tullinspektör Svante Hull till TT.
Hittade rökta apor
Att vanliga resenärer försöker ta in levande exotiska djur blir allt mer ovanligt.
– Det vi ser i bland är sällsynta reptiler, men det är inte särskilt vanligt, säger han.
Vad är det märkligaste ni hittat?
– Rökta apor som någon försökte smuggla in som livsmedel. Men det är många år sedan nu, säger Hull.
De här souvenirerna bör du skippa:
* Alla produkter gjorda av elfenben. De kommer ofta från den illegala jakt som varje år dödar runt 23 000 elefanter i Afrika. Säljs ofta som figuriner och smycken, framförallt i Asien.
* Gitarrer, cigarrlådor, masker och halsband tillverkade i trä kan komma från hotade träslag i regnskogen. Be alltid om information och intyg på vilket träslag som använts innan du slår till.
* Skor, skärp och väskor tillverkade av orm- eller krokodilskinn. Alla krokodiler, varaner och många ormar finns på CITES-listan övre hotade arter.
* Undvik hajsoppa och smycken med hajtänder. Många hajar är starkt hotade och de finns också med på CITES-listan.
* Sjalar tillverkade av ull från Chiru-antilopen kallas för Shahtoosh-sjalar. Det krävs tre antiloper för att tillverka en sjal och handeln är därför helt förbjuden.
* Smycken tillverkade av koraller säljs fortfarande i många länder trots att havens korallrev är hotade och i många fall svårt skadade.
Källa: WWF, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, CITES. (TT)