Foto: Skärmdump: You Tube

Extremist stämmer örfilad kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gav han sin politiska motståndare flera smockor i en tv-sändning. Nu stämmer medlemmen i det nazistiska partiet kvinnan han slog.

Ilias Kasidiaris från nazistiska Gyllene Gryning skapade stor uppmärksamhet när han mitt under en tv-show först kastade ett glas vatten i ansiktet på Rena Dourou, medlem i vänsterpartiet Syriza. Då lade sig en tredje politiker, Liana Kanelli, i och kastade en bunt papper på Kasidiaris – som svarade med att knuffa bort sin politiska motståndare och skicka flera slag mot Kanelli.

Nu stämmer Kasidiaris bägge vänsterpartisterna för oprovocerade kränkningar, rapporterar nyhetsbyrån AP. Gyllene Gryning-medlemmen menar nämligen att han blev provocerad av förolämpningar under tv-programmets gång och att 58-åriga Kanelli slog honom först med hjälp av en tidning.

Stämmer tv-kanalen

Gyllene Gryning-medlemmen stämmer även tv-kanalen bakom showen, för att de olagligt ska hindrat honom från att lämna tv-huset.

Själv undvek Kasidiaris att häktas efter händelsen genom att spårlöst försvinna tills dess att häktningsordern upphört att gälla. Enligt grekisk lag måste en häktningsorder fastställas senast dagen efter ett misstänkt brott. Om den misstänkte inte grips under den tiden så drar rättsproceduren ut på tiden och det kan ta år innan datum för rättegång fastställs.

Kasidiaris misstänks sedan tidigare även för rån och misshandel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.