-De kambodjanska arbetarna har hamnat på sjukhus efter att ha blivit sjuka i textilfabriker som förser H&M med trikåvaror, säger Suy Se, journalist på nyhetsbyrån AFP i Pnom-Pehn.
Textilindustrin utgör Kambodjas största inkomstkälla. 300.000 personer är sysselsatta inom den branschen.
Tjänar 400 kr/mån
Hos H&M skjorttillverkare M&V Manufacturing i Kambodja jobbar drygt 4.000 anställda
Minimilönerna är knappt 400 kronor per månad, vilket är alldeles för lite av leva på enligt facket vars rättigheter är starkt kringskurna.
Redan 2005 rapporterade FN om svimningsanfall som ett av huvudproblemen för de huvudsakligen kvinnliga textilarbetarna i landet.
Utredning i april
-Det har gjorts en utredning i en av fabrikerna där det förekom svimningsanfall i april. Den oberoende utredningen slog fast att en av orsakerna var de låga lönerna som leder till dålig hälsa för arbetarna, säger Frieda de Koninck, Clean Clothes i Belgien.
-Det berodde även på dålig ventilation, farliga kemikalier och farligt material.
H&M säger att man försöker utreda orsakerna till vad som skett på fabrikerna i Kambodja.
H&M: Missuppfattning
-Det här har hänt för många köpare så vi behöver jobba ihop för att se, så här ska det så klart inte behöva vara, säger Helena Helmersson, chef för sociala frågor på H&M.
Är det här priset man får betala för att kunna köpa billiga H&M-kläder?
-Det är en vanlig missuppfattning att låga priser innebär sämre arbetsförhållanden, men så behöver det absolut inte vara, säger Helmersson.
Christian Catomeri
christian.catomeris@svt.se
Anders Eliasson
anders.eliasson@svt.se
Textilindustrin största inkomstkällan
Textil- och kladesindustrin är den största inkomstkällan för Kambodja och svarar för närmare 90 procent av exportinkomsterna. Det rör sig ofta om stora fabriker närmare 300 till antalet som tillsammans sysselsätter drygt 300.000 personer, de flesta kvinnor.
Fabrikerna arbetar som underleverantörer åt globala klädjättar som svenska H&M, spanska Zara, amerikanska GAP och italienska Benetton.
Flera strejker har ägt rum de senaste åren med krav på bättre löner, ökade fackliga rättigheter och bättre hälso- och säkerhetsförhållanden.
Enligt FN-anknutna organisationen Better Factories Cambodia har förhållandena förbättrat inom textilindustrin de senaste åren.
Så sent som för ett år sedan pågick dock till exempel sandblästring av jeans, en hantering som kraftigt ökar risken för att drabbas av den dödliga lungsjukdomen Silicosis.
Efter en kampanj, från frivilligorganisationen Clean Clothes har flera av de stora jeanmärkena, bland annat H&M, stoppat hanteringen. Och bara förra året ägde ett 50-tal punktstrejker med krav på bättre arbetsvillor rum vid landets textilindustrier.
Källa: SVT