Kristina Kappelin Foto: SVT

”Han är den enda som tagit tag i skandalerna”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalernas påve? Snarare missförstådd enligt SVT:s korrespondent Kristina Kappelin på plats i Rom.

Bilden av Benedictus XVI som en svag påve som inte tog tag i de sexskandaler som skakade den katolska kyrkan stämmer inte enligt SVT:s korrespondent Kristina Kappelin på plats i Rom. Kritiker har uttryckt att påven både mörklagt och ignorerat de många pedofilskandaler som på senare år har uppdagats på flera håll inom katolska kyrkan.

– Det är fel uppfattning. Han är den enda som gjort någonting. Naturligtvis kände den förra påven Johannes Paulus II till det här men han valde att inte ta tag i det. Benedictus XVI tog på allvar tag i pedofilfrågorna och var den som beslutade att överlämna de anklagade till rättsväsendet, säger Kristina Kappelin.

Påven avgår

Inåtvänd och intellektuell

Benedictus XVI efterträdde en ofantligt populär påve – Johannes Paulus II, som satt på posten väldigt länge. Benedictus hade svårt att fylla Johannes Paulus tomrum, menar Kristina Kappelin.

– Det är inte lätt att ta upp kampen efter en så kommunikativ och karismatisk påve som också var en skicklig statsman och politiker, säger hon.

Kappelin beskriver Benedictus XVI som en intellektuell och inåtvänd påve utan skicklighet att röra sig som en politiker utanför Vatikanen, men med samma konservativa åsikter som sin föregångare som han länge var rådgivare åt. Men att han inte gjort något för att förändra är fel, menar hon.

– Han har försökt reformera kyrkan inifrån och göra Vatikanen genomskinligare. Men han har inte lyckats kommunicera det utåt på ett positivt sätt. Men vatikanisterna anser att han tog till kraftfulla tag.

En stad i chock

– Många har trott att han varit med i det här skandalerna och har en bild om en svag påve. Men nu tror jag många tycker att hans beslut att avgå var ett modigt beslut. Det var en stor debatt kring förra påven när han blev gammal om att han borde avgå, men han sa att det fick man inte, säger Kristina Kappelin.

Rom är i dag en stad i chock, tror Kappelin. På förmiddagen efter beskedet kommit var det förvånansvärt tyst från politikernas håll. Men med tanke på att det är val i Italien om två veckor är inte det inte lika förvånande, menar Kristina Kappelin.

– Alla politiker kommer att säga att de har stor respekt för påven för alla vill hålla sig väl med de katolska väljarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet