De flesta flickorna som lagt upp videos under rubriken ”am I pretty or am I ugly?” är väldigt unga. Foto: Skärmdump/Youtube

Tusentals barn på Youtube: Är vi fula?

Uppdaterad
Publicerad

Unga människor lägger upp filmklipp på sig själva och ber omvärlden om bekräftelse. – Det är vad unga människor gör hela tiden, säger experten.

Det är enkelt att komma åt. En sökning på Youtube på frasen ”am I pretty or ugly?” ger direkt en halv miljon sökträffar. Många av de videos som dyker upp visar samma sak. Unga, ibland väldigt unga, flickor som sitter framför en kamera.

Flera av flickorna berättar i klippen om hur de blir mobbade i skolan och retade för sitt utseende eller sin personlighet. De ber omvärlden att ge ett omdöme, och svaren låter inte vänta på sig.

”Jag har en fråga. Folk säger det här hela tiden så, jag vet inte, är det sant? Folk säger att jag är ful. Berätta, är jag det?” säger flickan i ett klipp som fått makalösa 1,4 miljoner tittningar och 50.000 kommentarer.

”Vad unga människor gör”

Helena Meyer är verksamhetsansvarig på Fryshuset i Stockholm. I arbetet som ”nätvandrare” fungerar hon som ett stöd och pratar mycket med ungdomar om nätet. När hon tittar på några av klippen under ”pretty or ugly” blir hon bedrövad, men inte förvånad.

– Det här är ju inget nytt egentligen. Det är vad unga människor gör hela tiden, på exempelvis Instagram eller Facebook, för att få ett godkännande, säger hon.

En av de som oroats kring ”pretty or ugly?” är den brittiska konstnären Louise Orwin. Hon har bestämt sig för att sätta upp en pjäs om Youtubetrenden.

I forskningssyfte lade Orwin ut tre videos av sig själv där hon spelar olika karaktärer. Filmerna möttes genast av elaka kommentarer – bland annat ”dumma slampa”, ”du är efterbliven” och ”du har en judenäsa och borde begå självmord framför din familj”.

Skådespelerskan säger i en intervju med magasinet Wired att hon inte var beredd på att möta ett sånt hat när hon bestämde sig för att utforska fenomenet.

– Jag fick påminna mig själv om att det inte är jag, utan en karaktär.

Inte ett nätproblem

Helena Meyer på Fryshuset tror att många är ”fartblinda” när det gäller nätet då det blivit så vanligt att lägga upp bilder för att få bekräftelse, via exempelvis Facebook eller Instagram.

Samtidigt säger hon att många av flickorna, eller deras föräldrar, förmodligen inte är medvetna om vilken enorm spridning deras videos kan få. Vissa av kommentarerna kan komma som ett hårt slag.

– Det här handlar ju om att få uppskattning, det är ju ingen av flickorna som vill att någon ska svara att de är ”ugly”.

Det är ett slags flockbeteende som gör att trender som ”ugly or pretty?” får fäste, säger Helena Meyer. En person lägger upp något som får respons och då gör andra likadant.

Men det handlar inte om ett nätproblem, menar hon, utan om klassiska frågor som jämställdhet och hur vi värderar varandra. Därför skulle Helena Meyer inte bli förvånad om fenomenet sprider sig till Sverige.

– Vi lever i ett samhälle som värderar utsida väldigt högt. Unga tjejer förväntas vara snygga och sitter där för att få uppskattning och få veta att de duger i samhällets ögon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.