”Vi kommer att försvara vår överbefälhavare Kim Jong-un med våra liv” – frukostmarschen ljuder över universitetet för vetenskap och teknik i Pyongyang. Ett universitet som på ytan skulle kunna se ut som vilken annan nordkoreansk skola som helst. Men här talar eleverna på klingande brittisk engelska.
I en ny dokumentär av BBC ges en unik inblick i skolan där landets framtida elit fostras. 500 elever, alla handplockade av regimen, får vad som kallas en ”västerländsk” utbildning. Alla klasser är på engelska och många av professorerna är amerikaner – men i klassrummen märks tydligt var man befinner sig.
Väggarna pryds av bilder på Nordkoreas forna diktatorer, och trots att eleverna har tillgång till internet övervakas nätverket minutiöst: ingen email, inga sociala medier och inga utländska nyheter.
Lärare arbetar utan lön
För ett land som isolerat sig från omvärlden, och kanske framförallt gentemot USA, är universitetet unikt i sitt slag. Och relationen mellan de nordkoreanska eleverna och deras amerikanska lärare har satt sina spår.
– Visst var vi först nervösa, men vi tror nu att det amerikanska folket skiljer sig från USA, säger en elev till BBC.
– Vi vill skapa goda relationer med alla länder, tillägger en annan.
Colin McCull, en av skolans lärare, arbetar gratis på universitetet. Han har flyttat från brittiska Yorkshire för att undervisa de framtida nordkoreanska ledarna i marknadsekonomi.
– Jag är säker på att ledarna och regeringen inser att de behöver få kontakt med omvärlden. Det är inte möjligt att vara en helt sluten ekonomi i modern tid.
Expert: En ekonomisk satsning
Sang Soo Lee är forskare vid Institute for Security and Development Policy i Stockholm och arbetar med frågor som rör nordöstra Asien. Han tror att universitetet är ett försök från den nordkoreanska regimen att förbättra landets sviktande ekonomi, genom att utbilda de 500 eleverna i avancerad teknologi.
Men det finns många känsliga punkter i en sådan här satsning, säger han, och öppenheten är därför väldigt begränsad.
– I dagens läge är utländska investerare motvilliga till att arbeta med Nordkorea, men det här skulle kunna öppna upp för sådana relationer. Det skulle även potentiellt kunna hota regimen. Att öppna upp betyder att information kommer in till samhället och det kan orsaka instabilitet.
”Jag är full av tacksamhet till regimen”
Universitetet är, enligt Sang Soo Lee, ett strategiskt drag för att få upp statsbudgeten. Skolan finansieras till stor del genom bidrag från amerikanska och sydkoreanska kristna välgörenhetsorganisationer och innebär att värdefull kunskap från utländska professorer finner sin väg in i det stängda landet. Institutionen grundades av Dr Chin-Kyung Kim, en amerikansk-koreansk kristen entrepenör som öppnat ett liknande universitet i Kina.
– Jag är full av tacksamhet till regeringen – de accepterade mig. De litar på mig helt och har gett mig all rätt att driva skolan, säger han till BBC.
Enligt Sang Soo Lee är det regimens tro på lärarnas liberala politiska ståndpunkt som möjliggör för dem att arbeta i landet. Men trots utländska influenser, och ett officiellt budskap om att interagera med omvärlden tror Lee att ”öppenheten” i slutändan mest ett spel för gallerierna.
– Även om många studenter kommer åt internet har regimen fortfarande kontroll. Vi är öppnare lyder propagandan, men i verkligheten har de fortfarande full kontroll. Att helt öppna upp Nordkorea är helt omöjligt. Men för att förbättra ekonomin behövs information och de här universiteten är det bästa sättet att få det.