Obama: ”Övervakning förhindrar terrorattacker”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om amerikanska myndigheters övervakning av telefon- och datatrafik har lett till politiska konvulsioner i Washington.

USA:s president Barack Obama kommenterade på fredagskvällen, svensk tid, dagens avslöjande.

Han försvarar regeringens hemliga övervakning, genom att säga att kongressen vid upprepade tillfällen godkänt insamlingen av amerikanarnas telefonlistor och utlänningars internetanvändande.

USA:s avlyssning

”Förhindrar terrorattacker”

Han garanterar att ingen avlyssnar själva telefonsamtalen och att kontrollerna av internetanvändningen bara gäller för utländska medborgare, inte amerikaner.

Han säger också att övervakningen hjälper regeringen att förhindra terrorattacker.

Flera demokratiska kongressledamöter vände sig tidigare under dagen mot Vita huset med krav om besked från partikamraten Barack Obama om vad medborgerliga rättigheter och privatlivet är värda, enligt tidningen Politico. Samma politiker kritiserade hårt den föregående presidenten George W Bush i samma frågor.

– Jag är mycket oroad över att detta i grund och botten är en fortsättning av Bushs politik och missbruk av The Patriot Act, säger Peter DeFazio, demokratisk ledamot från Oregon i representanthuset.

”Bekräftar värsta farhågorna”

Den republikanske senatorn från Kentucky, Rand Paul, kallar övervakningen för ”ett häpnadsväckande angrepp på konstitutionen” och säger att Obama-administrationen ”nått nya lågvattenmärken.”

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 införde USA The Patriot Act som ökade myndigheternas rätt att övervaka privatpersoner. Då var republikanen George W. Bush president.

Medborgarrättsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU) fördömer det hemliga programmet för telefonövervakning som den brittiska tidningen The Guardian avslöjat. Övervakningen som kan ha drabbat miljontals människor i USA är ”bortom orwellianskt” konstaterar ACLU och menar att avslöjandet bekräftar de värsta farhågorna. På ACLU:s hemsida ligger ett upprop riktat mot president Obama:

”Det inkonstitutionella spionaget mot amerikaner som framgår av (telekomoperatören) Verizons domstolsorder är totalt oacceptabelt. Vi uppmanar er att omedelbart stoppa detta och andra liknande spionåtgärder eller program.”

”Hot mot säkerheten”

USA:s nationella underrättelsechef James Clapper säger i en kommentar att läckorna från specialdomstolen Fisa, som är tillståndsmyndighet för USA:s underrättelseverksamhet, är ett hot mot landets säkerhet.

Ett par Washington-bor som SVT:s korrespondent Stefan Åsberg talat med har olika uppfattningar om myndigheternas övervakning.

– De samlar in så kallad metadata vilket innebär att de alltid vet var jag befinner mig, och det stör mig. Jag anser att de inkräktar på mina privata rättigheter, säger Erin Young.

– Om det räddar mig från att sprängas i luften, så är jag med på noterna, säger Greg Debski.

Fakta

Utpekade företag

När det gäller uppgifter i servrar, enligt The Washington Post:

  • Apple
  • Facebook
  • Google
  • Microsoft
  • Yahoo
  • AOL
  • Paltalk
  • Skype
  • Youtube

När det gäller telefontrafik, enligt The Guardian:

  • Verizon

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet