• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Satellitbilder tagna 7 januari 2015 visar förödelsen i samhället Baga i nordöstra Nigeria. Till höger ses en bild tagen i Baga den 21 april, 2013.

Hel stad utraderad under massaker

Uppdaterad
Publicerad

Boko Harams senaste attacker mot staden Baga med omgivningar har skapat stor förödelse. Tusentals människor har drabbats när terrorgruppen bränt ner mängder av hus.

Det visar satellitbilder som människorättsorganisationen Human Rights Watch låtit ta fram.

Nu kommer de första bilderna om ger en indikation på omfattningen av Boko Harams attacker mot staden Baga och kringliggande samhällen i nordöstra Nigeria.

Human Rights Watch har tagit fram satellitbilder som visar att 57 procent av staden Doro Gowon som ligger kilometer från Baga har bränts ner. 11 procent av Baga har förstörts enligt Human Rights Watch.

Boko Haram

I Doro Gowon finns en multinationell militärbas som länderna i regionen upprättat för att bekämpa Boko Haram. Sannolikt är det därför som staden drabbats så hårt. Human Rights Watch beräknar att flera tusen människor har drabbats av förstörelsen.

Vittnesmål om fasansfull slakt

Det är fortfarande okänt hur många människor som har fått sätta livet till i Boko Harams senaste attacker i området kring Baga. Amnesty International har uppskattat att upp emot 2.000 människor kan ha dött.

Organisationen har också samlat in vittnesmål med överlevande som vittnar om fasansfulla scener.

– De dödade mängder av människor. Jag såg runt 100 döda i Baga. Jag flydde ut i bushen. Medan vi sprang sköt de och dödade, säger en man i 50-årsåldern.

Dödades när hon födde barn

En annan överlevare berättar för Amnesty International att angriparna sköt urskillningslöst, även mot små barn, till och med mot en kvinna som höll på att föda.

– Halva babyn hade kommit ut, i det tillståndet dog hon, säger ögonvittnet.

Attackerna inleddes redan den 3 januari och tros ha riktat sig mot medlemmar ur de medborgargarden som stöder den nigerianska militären i kampen mot terrorgruppen.

Men eftersom Boko Haram fortfarande har kontroll över området har få uppgifter om massakern kommit fram. Organisationen Läkare utan gränser meddelade i veckan att de inte kan ta sig dit, eftersom det helt enkelt är för farligt.

”Förstörelse av katastrofala proportioner”

Även Amnesty International har fångat förödelsen på satellitbilder.

– Dessa bilder visar en förstörelse av katastrofala proportioner, säger Daniel Eyre, organisationens Nigeriaexpert.

Lokala myndigheter uppger att minst 16 byar bränts ner till grunden och att 20.000 människor flytt undan striderna, rapporterar AFP.

– Av alla de attacker från Boko Haram som Amnesty International utrett är denna den största och mest förödande hittills. Det är en planerad attack mot civila, vars hem, vårdmottagningar och skolor nu har bränts ner till ruiner, säger Daniel Eyre.

Sydafrika redo att sända trupper

Det pågår fortfarande strider i området mellan Boko Haram och regeringsstyrkor, därför är informationen knapphändig. Mobilnätet har slagits ut, så i stort sett den enda informationen som kommit är från människor som flytt undan våldet. 

Alltfler länder kräver nu att nigerianska myndigheter ska agera mot det enorma lidande som Boko Haram utsätter civilbefolkningen för. Sydafrika har meddelat att man är beredd att sända trupper till området. Men än har ingen formell fråga ställts.

Samtidigt går Nigeria mot val i februari. Ett val som riskerar att bli blodigare än någonsin. Valmyndigheten i landet har meddelat att det inte kommer att kunna genomföras val i de regioner i nordöst där Boko Haram har kontrollen om inte situationen förbättras avsevärt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet