När helikoptern landar strömmar hundratals människor fram för att ta emot hjälp och flera försöker även att klättra ombord.

De klamrar sig fast vid räddningen

Uppdaterad
Publicerad

Desperationen bland de tiotusentals flyktingarna på Sinjarberget i norra Irak växer dag för dag. En video visar hur hundratals människor i panik försöker ta sig ombord på en räddningshelikopter som landar på berget.

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem och fly upp i bergen sedan den sunnitiska terrororganisationen Isis hotat att utrota yazidierna, en religiös minoritetsgrupp från de norra delarna av Irak.

Flyktingarna lider svårt av brist på mat och vatten i bergsområdet där temperaturen ofta går upp mot 40 grader i skuggan.

Terroriströrelsen IS

För att de isolerade yazidierna inte ska dö av svält har räddningshelikoptrar lastade med förnödenheter som mat, vatten och medicin satts in.

Visar hela händelseförloppet

En unik video, publicerad av den kurdiska nyhetsorganisationen Rudaw, visar hjälporganisationen Rwangas avancerade räddningsarbete. Tillsammans med kurdiska peshmergastyrkor har Rwanga organiserat hjälpflygningar till Sinjarberget.

Videon visar hela händelseförloppet från lastandet av förnödenheter på marken till den farliga resan upp mot berget och den desperata situation som de isolerade människorna befinner sig i.

På väg upp mot bergstoppen beskjuts räddningshelikoptern av Isis-marktrupper. Eldgivningen besvaras från helikoptern.

Försöker klättra ombord

När helikoptern landar strömmar hundratals människor fram för att ta emot hjälp och flera försöker även att klättra ombord. En ung man klamrar sig desperat fast vid helikopterns kulspruta och lyckas till sist ta sig ombord. Runt tjugo personer räddas av helikoptern, flera av dem i tårar.

FN uppskattar att omkring 40.000 människor, de flesta yazidier, fortfarande är isolerade på berget.

Lämnade sin 95-åriga mamma på berget

USA genomförde i dag en femte hjälpflygning och släppte 11.000 mål mat och 22.000 liter vatten över berget. I går kväll släppte också brittiska Royal Air Force förnödenheter till de nödställda.

Samtidigt har andra yazidier lyckats fly till kurdiskt kontrollerade områden. Många har i likhet med fåraherden Dakheel, 64 år, tagit sig till staden Dohuk efter att ha tagit sig ner för berget Sinjars västra sida.

–  Jag lämnade min mor i en grotta i bergen. Hon sade till mig att hon ville stanna men att jag skulle gå och rädda mig själv, säger Dakheel.

Mardrömmen började i förra veckan när Isis började beskjuta byarna vid bergets fot och tvingade människorna att fly upp på berget. En av dem var Khalaf Hajji som jobbade på en skola.

– När vi var på väg upp på berget sköt krypskyttar på oss och flickorna kastade sig utför stupen. De har tagit hundratals kvinnor tillfånga, säger han.

FN varnar för folkmord

En FN-ledd panel varnar nu för ett regelrätt folkmord på tusentals yazidier. Isis-styrkor förföljer olika minoritetsgrupper systematiskt och ger dem ultimatumet att konvertera till islam eller dö.

Enligt FN är hotet akut – en massaker kan vara ”timmar, eller dagar bort”. Isis tillämpar en mycket konservativ salafistisk tolkning av koranen och vill skapa ett muslimskt kalifat så som det såg ut på profeten Muhammed och kalifernas tid.

Isis ser yazidierna som djävulsdyrkare, men man förföljer också kristna och medlemmar av andra religiösa och etniska minoriteter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet