Hugo Chávez är död

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Hugo Chávez dog sent på tisdagen svensk tid.

Meddelandet kom från landets vice president Nicolas Maduro.

– Vi har fått bud om den tyngsta och mest tragiska nyheten... president Hugo Chávez dog idag klockan 16.25, meddelade Maduro enligt AFP.

– Låt det inte finnas något våld eller hat utan enbart kärlek, fred, enighet och disciplin, sa Maduro sedan efter det att han tillkännagivit Chávez död.

Chávez död

Vicepresidenten sa i ett tv-tal tidigare på tisdagen att Chávez upplevde sina ”svåraste timmar” sedan canceroperationen på Kuba i december. Bara timmar senare kom beskedet om att presidenten avlidit.

Chávez, som varit president sedan 1999,  kämpade mot cancern i två år och gjorde flera resor till Kuba för att behandlas för sin sjukdom. Trots det vann han så sent som i oktober presidentvalet och fick mandat att sitta kvar som president ytterligare en mandatperiod. Men på grund av sin sjukdom har han inte kunnat sväras in.

Vill se Maduro som ersättare

Chávez har hållit sig undan från offentligheten de senaste månaderna men redan i december uttalade han sig i flera venezuelanska medier om en eventuell ersättare:

– Nicolas Maduro ska inte bara ersätta mig om jag inte kan utföra mina uppgifter som president. Han bör också bli regeringspartiet PSUV:s kandidat vid ett nyval.

Presidentval ska hållas i Venezuela inom 30 dagar och vicepresident Nicolás Maduro kommer att gå in under övergångstiden, meddelade utrikesminister Elias Jaua i en tv-sändning.

Venezuelas arméchefer framträdde i den statliga televisionen och lovade lojalitet mot vicepresident Nicolás Maduro efter att president Hugo Chávez död.

De väpnade styrkorna lovar att försvara konstitutionen och respektera Chávez önskan.

Efter tillkännagivandet av Chávez död utplacerades polis och militär eftersom landet befinner sig i en period av politisk osäkerhet och landssorg. Motivet uppges vara att skydda folket och garantera fred.

Sju dagars landssorg

Venezuela har utlyst sju dagars landssorg. President Hugo Chávez kommer att ligga på lit de parade fram till fredag då statsbegravning hålls med inbjudna gäster från Latinamerika, sade utrikesminister Elias Jaua.

Han sade att Chávez kropp kommer att föras från sjukhuset till en militärakademi på onsdagen.

Även Kuba utlyste landssorg, i tre dagar, efter beskedet om Chávez död.

Chávez har varit kommunistiska Kubas närmaste allierade i regionen och dess huvudsakliga ekonomiska stöd.

Oppositionsledaren Henrique Capriles manar till enighet efter Chávez död. Han framförde också kondoleanser till Chávez familj och anhängare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chávez död

Mer i ämnet