Hundar som stulits fraktas under vidriga förhållanden för att sedan slaktas. Foto: Polisen, Thailand / PabloTorres, SVT

Hundratusentals hundar stjäls i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Handeln med hundar är en mångmiljonindustri i Thailand. Hundratusentals hundar stjäls varje år i jakt på det eftertraktade skinnet och köttet. Ofta smugglas hundarna över gränsen mot Vietnam. SVT:s team följde med polisens djurenhet.

Morgonen är tidig när den lokala polisens specialenhet för djurbrott tar oss med på sin dagliga spaningsrunda. Allt vi får veta är att vi ska till ett litet, obebott skogsområde utanför i Ban Tha Rae i Norra Thailand.

– De här benresterna fanns inte här senast vi besökte den här platsen, säger polisen Lamai Sakonpitak.

Skinnet blir golfhandskar

Tillsammans upptäcker vi säck efter säck med ben efter hundar. Här kastar ligorna resterna efter hundarna. Köttet kan säljas på lokala marknader och skinnet används till olika produkter.

– Vi har förstått att skinnet ofta förs vidare till Vietnamn eller till och med Kina. Hundskinn används tydligen till exempel för att sy golfhandskar, berättar Lamai Sakonpitak.

Benresterna är, enligt polisen, ett bevis på en organiserad och utbredd handel med stulna hundar. 300.000 hundar tros varje år smugglas ut från Thailand.

Polisen ökar insatserna

Men den thailändska polisen kraftsamlar mot den illegala handeln och har nått framgångar. Nyligen tvingade polisen i Ban Tha Rae en lokal skinnproducent i byn att stänga.

Lamai Sakonpitak tar fram sin mobiltelefon och visar en film från det senast tillslaget.

– När vi kom till platsen hade ett hundratal hundar slaktats, berättar kommissarie Sakonpitak. 

Polisen har de senaste åren ökat sina insatser mot hundsmugglingen. Handeln är förbjuden, men lagen är ihålig. Den största möjligheten är att gripa ligorna för att de saknar licenser för slakt och skinnproduktion, och framförallt om tillstånd inte finns för att transportera hundarna.

Tradition att äta hund

Staden Ban tha Rae ligger lite isolerat i norr. De flesta här lever i fattigdom och många förlitar sig på fisket och risodlingarna. Men här finns också traditionen att äta hund. En sida av Thailand som ingen vill visa upp.

– Men just nu är det värdet på skinnet som gör att allt fler dras till handeln med hundar här. Vi gör vad vi kan, men har inte alls de resurser som krävs för att få ett stopp på det avskyvärda djurplågeriet, säger kommissarie Sakonpitak. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.