Masha Gessen, författare och journalist, menar att Putin aldrig kommer att ge vika om Ukraina. Foto: SVT

”Inget kan få Putin att backa”

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting kommer att få Vladimir Putin att backa om Ukraina. Vad västländerna än gör kommer det att leda till en upptrappning av konflikten, säger författaren Masha Gessen till Agenda.

Masha Gessen är en rysk–amerikansk författare och journalist som tidigare har medverkat i Agenda. Hon har skrivit den uppmärksammade boken ”Mannen utan ansikte” om Rysslands president Vladimir Putin.

Västländerna måste bestämma sig för hur de ska agera gentemot Ryssland om Ukraina, säger hon och menar att det finns tre möjliga vägar att gå – men alla innebär att konflikten trappas upp:

Krimkonflikten

– Man kan göra ingenting alls – då kommer Putins syn på västvärlden som ineffektiv och löjlig att bekräftas och han kommer att kunna fortsätta ännu mer stärkt. Om man tar till verkligt effektiva ekonomiska sanktioner, då får det en stor effekt på rysk ekonomi vilket i sin tur leder till upptrappning av konflikten. Om det skulle bli en militär insats måste han mobilisera befolkningen och även det skulle innebära en upptrappning, säger Masha Gessen.

Vem är Vladimir Putin?

– Han är president i ryska federationen och han planerar att vara det livet ut. Han anser att det värsta som någonsin inträffat var att Sovjetunionen kollapsade. Han menar att han personligen blev förrådd av dem som lät det hända. Han anser att människor som protesterar ska stoppas, förrädare ska straffas och vissa länder ska återföras till Ryssland. Han har inte nödvändigtvis en plan att återskapa Sovjetunionen, men han anser verkligen att de länder där det bor ryssar, på det som tidigare var sovjetiskt territorium, är ryska.

– På senare år har det också dykt upp något nytt: Putin känner att han har ett civilisations-uppdrag. Det nya ryska imperiet ska byggas på idén om traditionella värderingar. Han ska stå upp mot västländerna. Han tror att det här ska bli arvet han lämnar efter sig.

Vad för slags ledare vill han bli sedd som i västländerna?

– Han vill ses som stark, stridbar, någon att räkna med. Han ett stort personligt agg mot väst för att de inte förhandlat med Ryssland, framför allt om Kosovo 1999. Men också om Natos expansion 2007. Han känner att Ryssland inte har tagits tillräckligt mycket på allvar. Att invadera Krim är en hämnd. Han vill aldrig bli borträknad igen.

Bryr han sig om hur han porträtteras i väst?

– Jag tror inte han vet hur han porträtteras. Han använder inte internet. Han har en liten grupp medarbetare som förser honom med information. Han har suttit vid makten i nästan 15 år. Han har levt länge i den här bubblan. Han ser på sin egen televison, som sänder ut det som han själv har sagt. Det gillar han. Han ser inte på västerländsk tv och läser inte västliga tidningar. Hans medarbetare talar inte om för honom vad som sägs om honom i västländerna.

Han kände inte ens till din bok om honom?

– Det är en av de roligaste händelserna i min karriär. Jag mötte honom efter att min mycket kritiska bok om honom kommit ut på 20 olika språk. Han visste inte om den för ingen hade berättat om den för honom!

För några år sedan spådde du att han skulle falla?

– Ja det har jag fått ångra! Jag kan försöka rädda situationen genom att säga att jag hade rätt i att han var på väg in i något nytt. Vad vi har sett de senaste åren är ett helt nytt sätt att styra Ryssland. Han är fortfarande samma person, men han är arg, han har beslutat sig för att agera och vara så aggressiv som han alltid har velat vara. Det började med att Pussy Riot arresterades för drygt två år sedan. Vid den tiden satt inte ryssar i fängelse för fredliga protester. Nu har vi redan vant oss vid att detta händer. Han har byggt upp ett annat land de senaste två åren, ett land som är förtryckande och mycket farligt för resten av världen.

Intervjun sänds i Agenda söndag 23 mars kl 21.15 i SVT2. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet