Insekternas matas dagligen Foto: SVT

Thailändarna vill lära svenskar att äta insekter

Uppdaterad
Publicerad

FN och EU håller nu på att ta fram ny lagstiftning som ska göra det tillåtet att sälja insekter som mat inom EU. I Thailand hoppas många insektsfarmare på att även vi svenskar ska börja njuta av syrsor, maskar, larver och gräshoppor.

FN varnar nu för att jordens behov av mat kommer att öka med 60 procent fram till år 2050. Därför måste vi lära oss äta insekter, säger man på FN.  SVT:s Asienkorrespondent Niklas Sjögren har provsmakat och träffat thailändare som redan idag njuter av maskar, larver, syrsor och skalbaggar.

Gott och gulliga

– Insekter är inte äckliga. De är gulliga, säger Maliwan Naatomthong och stoppar in ytterligare en hel kokt syrsa i munnen.

– Jättegott, ta en du också, säger hon och räcker mig en av de inte alltför lockande syrsorna.

Jag synar den noga innan jag med viss tvekan stoppar den i munnen, med huvudet först, och biter till. Tuggar och letar efter en tydlig smakförnimmelse. Som uteblir. Vattnig fadd smak. Känner jag lite nötsmak?

– Sådär. Det behövs nog lite kryddor för att övertyga mig, säger jag till Maliwan som leende väntat på min reaktion.

Insektsodling rena guldgruvan

Maliwan är bara en av ungefär 300 insektsodlare i byn Baan Maka i provinsen Mahan Sarkham i nordöstra Thailand. Syrsorna, som det handlar om i det här fallet, har blivit ett ekonomiskt lyft för byn. Witoon Kaewmontree är bara en av många som slutat föda upp boskap och istället gått över till syrsor.

– Det var helt rätt beslut. Köttdjur krävde stor investering och gav lite vinst. Syrsorna kräver en blygsam summa i investering och ger hög vinst. Sedan jag lämnade boskapsuppfödningen och gav  mig på syrsor istället har det bara gått uppåt för mig, säger Witoon till SVT.

20 000 odlar syrsor

Steget bort från köttproduktion till uppfödning av insekter ligger helt i linje med vad FN nyligen uppmanat till i en rapport. Köttproduktion tär hårt på jordens resurser och insekter med sitt höga proteininnehåll är ett bra alternativ, enligt FN.

I Thailand har insekter länge varit en naturlig del av födan men det är först på senare tid som organiserad uppfödning kommit till. Tidigare handlade det istället om att ”plocka” insekter från naturen till husbehov. Idag är insektsuppfödning en mångmiljonindustri i Thailand. Bara när det gäller syrsor finns det omkring 20 000 uppfödare. Lägg till det även uppfödning av silkesmaskar, larver och gräshoppor.

Gräshoppor min favorit

Insekter från Thailand går redan på export till flera länder i världen, inte minst till grannländerna. EU håller nu på att se över sin lagstiftning så att det ska bli tillåtet att sälja insekter som mat även inom EU.

Efter syrsorna får jag även tillfälle att testa maskar, larver och gräshoppor. Larverna som säljs till högst pris föll mig inte i smaken. Inte heller maskarna. Lite för mycket skumgummikänsla för mig. Men gräshopporna var min melodi. Krispiga och välkryddade. Framtidens party snacks, kanske. Vem vet?

Svårflörtade svenskar

– Insektsodling är en framtidsbransch för snart kommer världen att få brist på mat, säger Pichitchai Srigern, som är ordförande i byns kooperativ av insektsfarmare. Jag berättar att det kan bli svårt att få med oss svenskar på tåget eftersom många av oss ser insekter som ganska otäcka djur.

– Vi får helt enkelt lära er att äta dem. I många länder världen över äts djur som är mycket otäckare. När ni väl testat kommer ni att fortsätta, säger Maliwan Naatomthong.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.