Bild från Irans Al-Alam TV som visar en vetenskapsman som håller i den apa som ska ha skickats upp i rymden. Foto: Scanpix

Iran sköt upp levande apa i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Den islamiska republiken Iran har skjutit upp en rymdraket med en levande apa ombord. Det rapporterar den iranska statstelevisionen.

Enligt Irna sköts apan upp i en egenutvecklad Pishtam (pionjär)-raket som nådde en höjd på 120 kilometer.

Några ytterligare detaljer gavs inte, men apan ska ha kommit levande tillbaka till jorden.

Uppskjutet ses som ett första steg mot bemannade rymdfärder med iranska astronauter.

Iran försökte även 2011 att skicka upp en apa i omloppsbana, men misslyckades. Tidigare i januari offentliggjorde regimen planer på att försöka igen, som en del i sina förberedelser inför att skicka upp en människa i rymden till 2020.

Så sent som 2010 hävdade Iran att man skickat upp möss, sköldpaddor och maskar i rymden, skriver AP.

För omvärlden och i synnerhet USA och Israel väcker Irans rymdprogram ont blod, då man fruktar att teknik från det kan komma att användas för att utveckla långdistansmissiler som i framtiden kan utrustas med kärnstridsspetsar.

Teheran har upprepade gånger nekat till att deras rymd- och kärnforskningsprogram skulle vara en täckmantel för militära projekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.