Den islamska staten har anslutit alla sina myndigheter till ett nationellt internet. Nu håller man att koppla samman alla medborgare till samma nätverk, repporterar nyhetsbyrån Reuters.
–Under de senaste dagarna har alla statliga myndigheter anslutits till ett nationellt nätverk för information, sade vice kommunikations- och teknikminister Ali Hakim-Javadi under söndagen enligt den regimvänliga nyhetsbyrån Mehr.
–Jag är inte förvånad. Ahmadinejads regim är desperat och försöker hindra oppostionen att göra sin röst hörd inför nästa val, säger Massud Kiani, sekreterare på nätverket Förenade föreningar för ett fritt Iran, till SVT.
En av de officiella förklaringarna är att det omtvistade kärnvapenprogrammet attackeratdes av trojanen Stuxnet för ett par år sedan. Iran anklagade då USA och Israel för dataangreppen.
En annan förklaring, enligt Der Spiegel, är att den iranska regimen vill filtera bort olämpligt innehåll som den kränkande Muhammed-videon som lagts ut på Youtube. Därför har Youtube blockerats tillsammans med Google och Gmail.
”Finns vägar runt”
Nu kommer Iran att slutföra den sista fasen av ”iran-net” och ansluter de iranska medborgarna till det slutna nätverket. Iran är det land som har flest internetanvändare i Mellanöstern med mer än 36 miljoner användare.
–Det slutna, nationella nätet är oroväckande. Men det iranska folket, speciellt den unga generationen, kommer att finna vägar runt censuren, menar Massud Kiani.
Förenade föreningar för ett fritt Iran uppmanar nu Sveriges utrikesminister, Carl Bildt (M), att kraftfull kritisera den iranska regimen och uppmana svenska företag som gör affärer med den iranska regimen att avbryta samarbetet eller åtminstone markera mot censuren.
–Vi håller just nu på att planera hur vi kan hjälpa oppositionen att komma förbi det slutna nätet. Här spelar svenska myndigheter och det internationella samfundet en viktig roll för att utöva påtryckningar på regimen.
”Ohälsosamt innehåll”
I ett uttalande tidigare i år ska irans teknik- och kommunikationsminister Reza Taghipour, enlig flera utländska medier, ha sagt:
–Det öppna Internet främjar brott, oenighet, ett ohälsosamt moraliskt innehåll, och ateism. Därför har den iranska regeringen inget annat val än att befria landet av detta ”gissel” online.
I oktober förra året gick en iransk tjänsteman ut och proklamerade att de som använder Facebook är ett hot mot iranska värderingar.
Miljontals webbplatser som anses ha oislamiska innehåll har blockerats av iranska myndigheter. Många iranier också drabbats av allvarliga problem att få tillgång e-post och sociala netverk, vilket kan påverka parlamenstvalet Iran i februari nästa år.
Sociala nätverkssajter
Inför förra presidentvalet, 2009, använde sig oppositionsanhängare av sociala nätverkssajter för att organisera omfattande protester då president Mahmoud Ahmadinejad blev omvald.
De oppositionella hävdade anklagade Ahmadinejads för fuskt och i Teheran förekom våldsamma sammandrabbningar och ett stort antal demonstranter dödades.
Studentskan Neda Agha-Soltani blev en symbol för den iranska oppositionen hon sköts ihjäl av den fruktade Basijmilisen, trots att hon inte själv deltog aktivt i någon demonstration.