Källa: Våldsam grupp kan ligga bakom mordet

Uppdaterad
Publicerad

En islamistgrupp i Afghanistan har tagit på sig mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner. Enligt en källa till SVT handlar det om en radikal och våldsam grupp med kopplingar till talibanerna, som skulle kunna ha utfört dådet. Men flera experter varnar för att spekulera.

Gruppen som tagit på sig mordet på Nils Horner heter ”Afghanistans Islamic movement Fidai Mahaz”. I ett uttalande på sin hemsida skriver gruppens talesperson att Horner inte var en journalist, utan en spion från brittiska underrättelsetjänsten MI6.

En högt uppsatt källa beskriver Fidai Mahaz som en ”radikal och våldsam grupp” och säger till SVT att det finns ”viss sannolikhet” att gruppens påstående stämmer med verkligheten.

Nils Horner

Fidai Mahaz är inte en stor eller allmänt känd grupp i Afghanistan. Enligt Anna–Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén, är det en utbrytargrupp ur en större talibanrörelse, som bildades för 5-6 år sedan och är lokalt förankrad i provinsen Logar. De har tidigare bland annat tagit på sig ansvaret för mordet på den förre provinsguvernören i oktober förra året.

Forskare: Inget som tyder på att de ligger bakom

Forskaren Anne Stenersen vid norska Forsvarets forskningsinstitutt känner även hon till gruppen Fidai Mahaz. Men hon är skeptisk till att gruppen faktiskt skulle ha mördat Nils Horner.

– Jag skulle inte ta dem på orden. Jag har inte sett något som tyder på att de har kapaciteten eller en uttalad agenda att angripa västerlänningar i Afghanistan, säger hon till SVT.

De väpnade grupperna i Afghanistan är många och skiljelinjerna är diffusa. Att ta på sig ansvaret för dåd ingår också i spelet, menar Stenersen.

– Mahaz Fidai framstår mer som en grupp som är i medierna och tar på sig ansvaret för angrepp som är utförda, men man vet väldigt lite om de faktiskt står bakom dem.

”De vill göra sig ett namn”

Svante Cornell, direktör vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, säger att man bör vara försiktig med uppgifterna då det är vanligt att små okända grupper vill göra sig ett namn och tar på sig saker de inte gjort.

– I den världen är det en slags tävlan om vem som kan göra de mest spektakulära dåden. Den här typen av dåd, på en öppen gata mitt i Kabul, på en västerländsk journalist, väger ju tungt.

Anna-Karin Johansson vid Svenska Afghanistankommittén tror att mordet på Nils Horner har hög prioritet inom polis och säkerhetstjänst. Men hon säger samtidigt att den här typen av plötsliga dåd vanligtvis är svåra att lösa. Polisens hopp står just nu till filmer och bilder på gärningsmännen.

Hon stämmer in i Svante Cornells resonemang om att det mycket väl kan vara en styrkedemonstration från gruppens sida att ta på sig mordet på Nils Horner – även om det i slutändan kan leda till att någon av dess medlemmar tillfångatas eller till och med dödas.

– Det kan innebära status att själv dödas, det är en lite annan logik som vi inte är vana vid. Det kan också vara så att gruppen befinner sig någonstans där de är relativt trygga. Afghanistan är ett land där regeringen bara har kontroll i vissa områden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner

Mer i ämnet